Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” biće obilježen danas u Rači, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Vučić je prije nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska 4. avgusta zajedno obilježiti veliku srpsku tragediju – progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

– Obilježićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen obilježje. Na tom mjestu gdje je najveći broj izbjeglica na traktorima prešao, napravićemo, kada zajedno sa RS bude izgrađen most, spomen park – rekao je predsjednik Srbije.

Pored državnog vrha Srbije, obilježavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće djeca iz kolone koja su prije 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsjednik SDS S-a Milorad Pupovac rekao je danas Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsjednici opština ili zamenici predsjednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj, prenosi Blic.