LAKTAŠI, 09. juna – Danas je treći dan jednog od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana – Duhovski utorak.

Silazak svetog Duha na apostole
SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLEFOTO: WIKIPEDIA

Duhovi predstavljaju i „rođendan“ Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja – i ne samo da ne morate da postite, već običaj kaže da nikako to ne valja raditi, jer onima koji danas poste sve će poći naopako.

Kao što su običaji nalagali i prethodnih dana, pod u hramovima na Duhovski utorak se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

venac

Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zidu.

Pored toga, venčiće za dobru sreću i napredak mnogi stavljaju i u džepove, torbe i tašne i iako je reč o običaju novijeg datuma on suštinski nastavlja staru tradiciju.

T.G.
ZenaBlic