Šesti dan jula rezervisan je za poljupce – najlepši izraz intimnosti i prisnosti među ljudima.
Danas je svetski dan poljubaca

Foto: Pixabay
Dan poljubaca počeo je da se obeležava u Velikoj Britaniji kao neslužbeni praznik, a poslednjih nekoliko godina obeležava se u celom svetu. Poljupci imaju svoju nauku – filematologiju, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju i poljupcima.
– Kod poljupca u obraz učestvuju samo dva facijalna mišića dok se za vrući, “francuski” poljubac uključe čak 34 mišića lica, a ljubeći se na francuski možete da izgubite po pet kalorija svakih nekoliko sekundi.
– Tokom poljupca u telu se otpušta hormon sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osećamo poletno i zadovoljno.
– Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali razmena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.
– Na ljubljenje prosečno potrošimo 15 dana tokom života. Najduži poljubac na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.
– Ljubljenje produžuje životni vek. Istraživanja su pokazala da muškarci koji svaki dan poljube svoju partnerku barem jednom, u proseku žive i do pet godina duže.
– Jedine životinje koje se ljube u usta su šimpanze, orangutani i mačke.
– Strah od poljupca i ljubljenja se naziva filematofobija.
– Trideset i sedam odsto muškaraca drže oči otvorenim dok se ljube, dok se 97 odsto žena ljubi zatvorenih očiju.
– Rimljani su ljubljenje svrstali u tri kategorije: Osculum – poljubac u obraz, Basium – poljubac u usta i Savolium – poljubac jezikom.
– Ljubljenje na kraju svadbene svečanosti počiva na drevnoj rimskoj tradiciji, gde je poljubac korišćen kao neka vrsta potpisanog ugovora između dvoje ljudi
– Prvi “filmski” poljubac snimila je kompanija Edison 1896. Naslovljen “The May Irwin-John C. Rice Kiss”, film je trajao trideset sekundi i sve vreme se prikazivao krupni plan poljupca muškarca i žene.