LAKTAŠI, 19. novembra – Međunarodni dan muškaraca je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 19. novembra. Prvi put obilježen 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj dan je, s popratnim dešavanjima, stekao potporu mnogih pojedinaca i udruženja u Australiji, na Karibima, u Aziji, Evropi, Africi i Ujedinjenim nacijama.

musko

Ciljevi proslave Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Život muškarca u svijetu je povezan s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju. Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i tijelu više vezani za muškarce, te je važno da se od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra u preko 60 država uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Američke Države, Singapur, Maltu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Zimbabve, Bocvanu, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Svetu Luciju, Norvešku, Grenadu, Italiju, Kajmanska ostrva i Bosnu i Hercegovinu.

 

Izvor: zenasamja.me


Novum
Novum
Novum
Novum