LAKTAŠI, 04. avgusta – Veruje se daje Marija Magdalena zaštitnica žena – evo šta svaka žena treba da uradi na praznik Blaga Marija!

Pravoslavni vernici 4. avgusta proslavljaju Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni, piše Lovesensa.

Marija Magdalena rođena je u gorskim delovima Sirije, u blizini grada Magdale, zbog čega je dobila ime Magdalena. Prema predanju Marija Magdalena bila je učenica Isusa Hrista, nakon Hristovog vaskrsenja propovedala je hrišćanstvo, a veruje se da zbog nje postoji običaj farbanja jaja za Uskrs.

Marija Magdalena je otputovala u Rim i caru Tiberiju poklonila je crveno jaje kako bi objavila Hristovo vaskrsenje. Zato je i danas uspostavljen običaj da se uskršnja jaja farbaju u crvenu boju.

Majčina molitvaOvaj praznik nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali se prema starom običaju danas ne obavljaju teži fizički poslovi i poslovi u kući.

Veruje se da je Marija Magdalena zaštitnica žena i postoji običaj da žene na njen praznik treba da zapale sveću, pomole se i pomisle jednu želju.

Prema narodnom verovanju, Marija Magdalena je sestra Svetog Ilije Gromovnika, a u mnogim spisima nazivaju je mironosica ravnoapostolska.

Izvor: Lovesensa