Danas je sveti Jovan Bogoslov

LAKTAŠI, 09. oktobra – Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog učenika koji se rodio u ribarskoj porodici.

 

Pravoslavni vernici na našim prostorima,  21. maja i 9. oktobra proslavljaju praznik Svetog Jovana Bogoslova, piše Lovesensa.

Prema predanju Jovan je bio jedan od omiljenih učenika Isusa Hrista, jer Isusa nije napustio tokom raspeća i obećao je da će čuvati Bogorodicu.

Nakon Hristovog Vaskrsenja, Jovan širi hrišćanstvo, ali iz mnogih zemalja bio je prognan. Nakon prognonstva na ostrvo Patmos, Jovan je napisao čuveno Jevanđelje i Otkrovenje.

sveti-jovan-bogoslov
Pravoslavni vernici dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja i to: 9. oktobra kada se sećamo njegova upokojenja i 21. maja, jer se prema narodnom verovanju na taj dan iz njegovog groba širi neki čudesni prah, koji leči bolesne, koji je mirisan i lekovit.

Prema starom običaju danas ljudi teba da odmaraju od težih fizičkih poslova, a prema narodnom verovanju žene nikako ne treba da uzimaju u ruke makaze, igle i pletivo.

U nekim krajevima Srbije veruje se da nakon ovog praznika treba “praviti” venčanja.

Izvor: Lovesensa

error: