LAKTAŠI, 12. maja – Danas je Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac. Na sam pomen njegovog imene ledi se krv u žilama i vjernicima i nevjernicima. Međutim, Sveti Vasilije je bio čovjek kao i svaki drugi, ali se svojim načinom života dotakao Boga, koji ga je proslavio.

sveti-vasilije-ostroski-foto-wikipedia-1431407579-658651

Rodio se 1610. godine u selu Mrkonjići kod Trebinja od roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Prije monašenja se zvao Stojan. Zamonašio se u manastiru Zavala u Popovom Polju.

Sveti Vasilije je bio Vladika u Hercegovini u vrijeme turskog ropstva. Sveti Vasilije je svakodnevno obilazio srpska sela i domaćinstva koji su živjela u najvećoj neimaštini i bodrio i hrabrio ih da izdrže turski jaram, ali i odupirao se katolicima da pokatoliče srpski narod koji su  na podmukao način koristili nevolju srpskog naroda.

Zbog svoje borbe da sačuva Srbe u Pravoslavlju imao je za neprijatelje i Turke i Katolike

Od svojih neprijatelja biva protjeran iz Hercegovine i njegovog sjedišta, manastira Tvrdoš. Svoje utočište nalazi u Manastiru Ostrog u stijeni u Crnoj Gori, koji vrlo brzo postaje centar duhovnosti srpskog naroda.

manastir_ostrog_2

Zbog velikog truda i žrtve Bog je Svetog Vasilija proslavio još za života. Narod ga je smatrao za živog sveca.

Upokojio se 1671. godine, a sedam godina poslije upokojenja otvoren je njegov grob i tijelo njegovo pronadjeno je cijelo, netaknuto i netruležno.

Sveti Vasilije je jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda. On je živa ikona živoga Boga, dokaz da Bog ne ostavlja one koji ga vole i poštuju.