LAKTAŠI, 03. maja – Vjernici danas obilježavaju Trapavi petak, prvi petak nakon Vaskrsa, koji se još zove i Bijeli, Svjetli ili Blagi petak. Ovo je dan kada se ne posti, jer mu je predhodio najduži post u godini.

cvijece-222

Za ovaj petak, koji se još naziva i Svjetli petak, po Srbiji i BiH je rašireniji naziv Istočni petak. Današnji petak ima mnoga imena. Svijetli je zato što je u Svijetloj nedjelji. U nekim krajevima poznat je i kao Istočni, ali i Sebični i Blaženi.

U nekim krajevima Srbije “blažiti” znači jesti “blagotu” – mlijeko, sir, kajmak… pa ovaj posljednji naziv upućuje na još jednu posebnost ovog dana – riječ je o jednom od rijetkih petaka u godini kada se ne posti.

Svijetli petak se još zove i Izvor izliječenja, jer na ovaj dan vjernici odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izliječenja od mnogih bolesti.

Ovaj petak je dan u Svijetloj nedjelji posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice, koja se na danas u bogosluženju naziva Živonosni istočnik. Zato je riječ o danu posebno posvećenom ženama i majkama koje danas ne bi trebalo ništa da rade.

 

U nekim krajevima Srbije žene na Svijetli petak treba da porane i u ranu zoru odu na najbliži izvor ili vodicu, gdje se umivaji, piju vodu, beru cvijeće, vesele i vraćaju se kući tek uveče. Tako su bake nekada savjetovale svoje unuke da porane, jer se vjerovalo da će im tako cijela godina proći u sreći i veselju.

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegdje mehandžije, a riječ je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gdje se zbog toga kolje jagnje.

Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs, samo što su ova namijenjena mrtvima. Ona će biti odnijeta na groblja u ponedjeljak.

(Blic žena)


Novum
Novum
Novum
Novum