LAKTAŠI, 07. marta – Veruje se da na ovaj praznik treba posebno da se zaštitimo od loše energije, a evo koja stvar treba da se izbegava prema narodnom verovanju!

867247_sveti-todor-subota_ls

Pravoslavni vernici 7. marta 2020. godine proslavljaju Svetog Teodora Tirona ili Teodorovu sudbotu, a mnoga verovanja i rituali vezuju se za ovaj praznik, piše Lovesensa.

Ovaj praznik se uvek slavi prve subote u Velikom postu, a glavni običaj je kuvanje i osveštavanje žita, kao za krsnu slavu. Ovo žito treba da pojedu članovi porodice za zdravlje i sreću. Takođe, na ovaj praznik se priprema kolač (pogača) i ukrašava se ukrasima u obliku konja i potkovice.

Veruje se da je Sveti Teodor zaštitnik konja, pa je na ovaj praznik naročito zastupljeno verovanje da potkovica donosi sreću. Mnogi potkovicu stavljaju u vodu ili unose u dom tokom praznika.

Prema narodnom verovanju na praznik Svetog Teodora Tirona proslavlja se i dolazak lepšeg vremena, novog životnog ciklusa, pa prema legendi, Sveti Teodor na svoj praznik odlazi sa konjima da donese leto.

Jedan ritual na ovaj praznik je zabranjen, a to je paljenje vatre u kući. Tokom Teodorove subote vatra u kući može da privuče lošu energiju, prema narodnom verovanju.

Pravoslavni vernici koji su postili ove sedmice mogu da se pričeste na praznik Svetog Teodora Tirona.

Izvor: Lovesensa


Novum
Novum
Novum
Novum