LAKTAŠI, 22.marta- Bogu, hvala!…
Kad se dvoje zamiluju i stanu pred oltar, i Bogu je milo!…

Lijep običaj, drag je svima, i onima koji dočekuju goste kao i onima koji gostuju da požele zdravlje i svako drugo dobro.
Na trpezu se iznose razne đakonije, specijaliteti, ali se pazi na to što Mladenci padaju u vrijeme Velikog posta za Vaskrs. To se zna. Ne bi trebalo da na stolu bude masnih jela. Peku se mladenčići, to jest hljepčići veličine pogačica – a premazani medom – nek mladencima, medeno, bude, sve!

5c4b35c5d913a47effe0deccc82fa6b3_view_l

Stariji se sjećaju, vjerovatno, iako se taj običaj zadržao i do naših dana, priprema se, samo, 40 mladenčića. A zašto, baš, taj broj, trebalo bi potražiti u crkvenoj lektiri i to bi bila jedina veza ovog praznika s religijom.
Dakle, čitajte…
A, ovde, mi vam ušteđujemo trud…
Jer 22. mart, Crkva obilježava kao 40 mučenika, uspomenu na 9. mart 320. godine po starom kalendaru – kad je stradalo 40 vojnika u jermenskom gradu Sevastiji – i to, samo, zato što su ispovjedali hrišćanstvo.

mladenci-40-velikomucenika-

Da se, malo, nasmijete – jer je i smijeh dio čovjeka – ima i takvih, neupućenih, koji smatraju da su Mladenci, praznik po svetom Mladenu, čak i pišu Sveti Mladen, ali to nije tako, ne postoji svetac tog imena.

U nekim našim krajevima, na taj dan su se palile vatre i preskakale. Svi ukućani su to radili, ako mogu i imaju toliko snage. Vatra se preskakala tri puta – triput Bog pomaže! – i govorilo se: “U vatru stadosmo, a ne izgoresmo!… Dođe bolest, ne primismo je!”…

Na kraju, evo i recepta za hlepčiće zvane mladenčići – na zdravlje vam bili!

Mladenčići

Potrebni sastojci:
– 500 gr brašna
– 2 kašike ulja
– 150 gr meda
– 150 gr oraha
– malo šećera
– malo kvasca
– prstohvat soli (zbog ukusa)

Priprema:
Brašno, s ljubavlju, s mirom, prosejte. Dodajte mu, od srca, 2 kašike ulja, malo soli, razmekšan kvasac, malo šećera i, s dobrim željama, umesite testo, polako ali koliko treba, osetićete pod rukama. Ne zamerite na stilu, ovo su mladenčići!

Zatim, tijesto, pokrijte kuhinjskom salvetom i ostavite na dasci da miruje pola sata. Najzad, vaš trud je uspeo, stavite na tijesto i ispod njega malo brašna i razvijte oklagijom na debljinu prsta. Čašom vadite pogačice i lijepo ih poslažite u pleh, podmazan uljem. Ostavite ih, tako, u plehu da još malo odstoje i pripreme se, biće ukusnije. Na kraju ih premažite uljem, malo izbodite i pecite na umjerenoj temperaturi, da se lijepo ispeku a da ne pregore. Kad su gotovi, i malo se prohlade, premažite mladenčiće medom – nek mladencima medeno, bude, sve! – i, ako hoćete, pospite mljevenim orasima. Prijatno!

 

/Sokobanja.com/