Usljed visokih temperatura najavljenih i za danas, iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice pozvali su građane na dodatni oprez, poštovanje preporuka i suzdržavanje od paljenja vatre na otvorenom.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske najavili su da Banjaluku danas očekuje sunčano vrijeme uz malu dnevnu oblačnost i najvišu dnevnu temperaturu vazduha oko 40°C.

Izuzetno visoke temperature mogu ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi, te stručnjaci upozoravaju da je neophodno izbjegavati dug i nepotreban boravak na suncu, kako bi se zaštitili od sunčanice i toplotnog udara.

Kako su naglasili, visoke temperature pogoduju i izbijanju požara, te su apelovali da se ne pali vatra na otvorenom i da se poštuju mjere opreza, kako bismo zaštitili i sebe i svoju okolinu.

Imajući u vidu da izuzetno visoke temperature predstavljaju ozbiljnu prijetnju po zdravlje, potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka.

– Pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo. Pijte redovno negaziranu vodu, te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u periodu od 10-17 časova, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici sa hroničnim bolestima.Ne ostavljajte djecu, niti životinje u parkiranom vozilu.Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmarati, skloniti u hlad i piti dosta vode.Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala.Nastojte rashladiti prostor u kojem boravite.Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom.Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.Izbjegavajte naporan fizički rad, a ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između četiri i sedam časova i poslijepodne nakon 17časova. Potražite hlad – sjenu. Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana – poručuju stručnjaci.

Dodaju da, svi oni koji imaju zdravstvene probleme, drže svoje lijekove na temperaturi ispod 25 stepeni celzijusa ili u frižideru, te da traže savjet ljekara ako imaju neku hroničnu bolest ili uzimaju više lijekova.

Srpskainfo

– Savjetujte se sa ljekarom u slučaju tegoba – kažu stručnjaci.