Od 1988. god. usvajanjem Resolucije WHA42.19, od strane SZO donesena je odluka o obilježavanju 31. maja kao Svjetskog dana nepušenja. Od tada svake godine na ovaj datum zemlje članice SZO ujedinjene su u obilježavanju  Svjetskog dana nepušenja, s ciljem fokusiranja pažnje donosiocima odluka,  relevantnim ustanovama, civilnom društvu i građanima na pandemiju pušenja u svijetu koje godišnje uzrokuje  8 miliona smrti usljed aktivnog pušenja i 1,2 miliona smrti usljed pasivnog pušenja, kao i značaj jačanja intersektorijalnih mehanizama kontrole duhana.

I ove godine 31. maj, Svjetski dan nepušenja posvećen je jačanju svjesti javnosti i građana o svim dimenzijama štetnog djelovanja duhanskog dima po zdravlje, povećanje troškova zdravstvene i socijalne zaštite, ugrožene   ekonomije i narušavanja okoliša cijele zajednice. Ne postoji nijedan tako pouzdano argumentiran i  naučno i stručno dokazan oblik svjesnog uništavanja zdravlja kao što je konzumacija duhanskih proizvoda, koji s jedne strane ubija pušače a s druge strane izlaže riziku po zdravlje sve druge koji borave u okolini pušača, posebno u zatvorenim prostorima izloženim duhanskom dimu od strane drugih pušača.

Obilježavajući Svjetski dan nepušenja  pozivamo sve građane, pušače, da razmisle šta čine svom zdravlju i životu i da se upitaju da li duhanski proizvodi treba da upravljaju njihovim životima  uzrokujući patnju, bol i nemoć koje donose teške bolesti povezane s pušenjem.

Na ovaj dan, pozivamo sve pušače da pogledaju duboko u sebe i poslušaju sve koje im žele dobro, te  da se upitaju zaslužuju li bolje u svom životu. Pozivamo ih da zbog sebe i zbog svih koje vole nađu bilo koji, ali dovoljno dobar razlog, te smognu snage i istrajnosti u donošenju odluke za prestanak pušenja. To je najbolje što mogu uraditi za svoje zdravlje!

Zašto je teško prestati pušiti ?

Magije nema – ima samo hemije sadržane u duhanskim proizvodima- sastojak nikotin koji djeluje na mozak svakog pušača kao droga koja vrlo brzo izaziva ovisnost. Naučno dokazano djelovanje nikotina na mozak podiže nivo određenih supstanci koje zovu hormon sreće ili nagrade: smanjuju stres, reduciraju napetost, utiču na  raspoloženje ali kratkotrajno… mozak se brzo navikne i za isti efekat stalno traži sve veći broj cigareta ili drugih vrsta duhanskih proizvoda i na taj način proizvedu ovisnika. Tu više nema slobode, mozgom upravlja  nikotin. .

 Može li se prestati pušiti ?

Mnogo je razloga zašto ljudi  kažu da se ne mogu odreći pušenja. Neki  nikada nisu ni probali niti imaju motiva, drugi su probali nisu uspjeli i predali se, ili nisu imali podršku.  A vrijeme prolazi i sa svakom cigaretom ili drugim duhanskim proizvodom bliži su srčanom ili moždanom udaru, oštećenju pluća ili raku pluća od čega još uvijek umire najveći broj odraslih građana  u Federaciji BiH. Neki pušači to urade lako,  nekima ide teže i iz više puta,  ali je moguće  ako se čvrsto želi. Naša zadaća ispred javnog zdravstva  je da građanima kontinuirano pružamo informacije i podršku ali na pušačima je da urade dvije stvari : pokušaju prestati pušiti i da ako ne mogu ili ne žele prestati, da to ograniče na nivo njihove lične odgovornosti,  pri čemu  njihova navika tj. bolest ovisnosti  ne smije ići na štetu zdravlja drugih ljudi.

Postoji li recept za prestanak pušenja ?

Prestati se može samo ako to dovoljno jako želite, imate jaku volju i snažan motiv. Nekome je to zdravlje, nekome novac, nekome imperativ kojeg nameće radno mjesto ili neki drugi razlog. Ali okidač je u nama i u našoj glavi- odluka!

Znaci apstinencijalnih kriza su vrlo individualani. Tu imamo problem socijalne ovisnosti, kada rituale koji djeluju kao okidači treba zamjeniti novim aktivnostima, psihička ovisnost u smislu da cigareta neće riješiti problem samo ga povećati i konačno metabolička ovisnost kada mozak postaje „gladan“  za nikotinom, traži neki drugi oblik nagrade.

Za ublažavanje simptoma apstinencije tokom prekida pušenja mogu se po potrebi koristiti  određena sredstva nikotin zamjenske terapije (NZT) u obliku tableta, inhalatora, žvaka ili flastera, uz obavezan savjet zdravstvenih radnika.

Također, preporučuje se izjegavanje okidača kao što su boravak u zadimljenim prostorima među pušačima i preraspodjela slobodnog vremena i navika, zdrava ishrana, novi hobi, kretanje, fizička aktivnost, čitanje, okupiranje novim sadržajima, te okruženost ljudima koji podržavaju odluku pušača da prestane sa pušenjem.

Prestati sa pušenjem nije lako ali je moguće i donosi samo dobro životu i zdravlju .

 Kratkoročni i dugoročni pozitivni učinci u prestanka pušenja

 • 20 minuta nakon popušene zadnje cigarete krvni tlak i puls se počinju vraćati na niže vrijednosti.
 • 8 sati nakon zadnje cigarete razina ugljičnog monoksida (CO) vraća se na normalni nivo što povećava razinu kisika u krvi i u svim tkivima.
 • 24 sata nakon zadnje cigarete smanjuje se vazokonstrikcija arterija i vena koje postaju šire pa se povećava protok krvi u svim organima, što zajedno sa smanjenjem razine dušičnog monoksida dodatno povećava razinu kisika u tkivima.
 • 48 sati nakon zadnje cigarete počinje se vraćati osjet okusa i mirisa, ali se oporavljaju i ostali živčani završeci
 • 72 sata nakon zadnje cigarete počinje se osjećati lakše disanje, prvenstveno zbog poboljšanja rada resica na sluznici dišnih puteva te se lakše izbacuje sekret, ali se i smanjuje bronhokonstrikcija pa bronhi postaju širi što olakšava prolaz zraka; nakon tri dana nepušenja počinje oporavak plućnog kapaciteta.
 • 7 dana nakon zadnje cigarete je prekretnica u smislu oporavka zdravlja ali i u smislu uspješnosti odvikavanja od pušenja; pušači koji uspješno prebrode prvu sedmicu  nepušenja imaju devet puta veću vjerojatnost da će uspješno prestati pušiti.
 • 14 dana nakon zadnje cigarete događa se daljnji oporavak plućne funkcije što dovodi do lakšeg disanja, a uslijed poboljšane oksigenacije svih tkiva vraća se i fizička i tjelesna snaga.
 • Jedan mjesec nakon zadnje cigarete nastupa daljnji oporavak fizičke snage cijelog organizma i oporavak plućne funkcije, smanjenje stvaranja sluzi u bronhima, bolji rad trepetljika u plućnom epitelu koje odstranjuju sluz, te je tako smanjena mogućnost bakterijskih infekcija.
 • Tri mjeseca nakon zadnje cigarete poboljšava se plodnost kod žena te kod trudnica smanjuje rizik preranog poroda.
 • Šest mjeseci nakon zadnje cigarete bitno se smanjuje kašalj i iskašljavanje, a nastaje i psihički oporavak te bolja tolerancija stresa.
 • Godinu dana nakon zadnje cigarete vidljiv je bitan oporavak plućne funkcije te je sada i vidljiva značajna financijska korist.
 • Tri godine nakon zadnje cigarete rizik od srčanog udara izjednačava se s nepušačima.
 • Pet godina nakon zadnje cigarete rizik od raka pluća je prepolovljen.
 • Petnaest godina nakon zadnje cigarete rizik od srčanog i moždanog udara je na razini nepušača, a rizik od raka pluća gotovo je izjednačen s nepušačima.