Foto: Jawad Jalali/EPA

Redovna isplata prava iz oblasti Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske za decembar počela je danas, jer se menadžment Fonda postarao da i ove godine, kao i u prethodnih, isplatom prije praznika pruže malu podršku porodicama.

NAKNADA ZA DECEMBAR Danas počinje isplata dodataka na djecu
FOTO: S. PAŠALIĆ

Korisnicima su u ovoj godini sva prava iz Zakona o dječijoj zaštiti redovno isplaćivana početkom mjeseca za prethodni mjesec, saopšteno je danas iz Fonda.

– Uspjeli smo da prava iz Zakona o dječjoj zaštiti za decembar isplatimo prije predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, te na taj način pružimo malu podršku porodicama u ovom periodu – rekao je direktor Fonda Nedeljko Jović.

Decembarska isplata dodatka na djecu obuhvata 14.122 djece, odnosno 9.496

korisnika – roditelja. Za isplatu ovog prava obezbijeđeno je ukupno 1.144.114 KM, naveli su iz fonda.

Materinskim dodatkom za decembar obuhvaćene su 5.284 majke-porodilje, za isplatu koga je izdvojeno 2.140.020 KM.

Danas je i isplata prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

– Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarilo je 66 majki/porodilja, odnosno 55 trećerođene i 12 četvrtorođene djece. Za isplatu ovog prava izdvojeno je 38.400 KM – navedeno je u saopštenju.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta izdvojeno je 68.750 KM za 271 porodilju/majku, odnosno 275 djece/novorođenčadi.

– Isplatom za decembar, za pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju izdvojeno je ukupno 68.872 KM, za ukupno 520 roditelja/njegovatelja – naveli su iz Fonda.

Do danas, za decembar je izdvojeno i isplaćeno 2.805.227 KM po osnovu prava za refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva.

Iz Fonda su napomenuli da se korisnici za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje prava mogu obratiti poslovnicama Javnog fonda za dječiju zaštitu u mjestima prebivališta.

SRNA