LAKTAŠI, 21. septembra -Tužno je kako nažalost većina doživljava veru, kao neki ritalni deo života koji apsolutno nema veze sa pravilima koja su ustrojena od strane Crkve. Nikakvo gledanje u nebo neće vam pomoći ako to baš na današnji dan učinite i poželite da vam se neka od želja ispuni.

3108d-MALA.GOSPA_

Nije današnji ili bilo koji drugi praznik „čarobno štapić“ za ispunjavanje želja i običaja koji su u narodu ostali još od pagana i sa verom nemaju veze.

Budite ljudi, ako ste u mogućnosti posetite svoj Hram i svetu Liturgiju i to je cela suština našeg pojimanja vere.

Šta znači mala Gospojina i šta se to desilo na današnji dan?

Sveta Deva Marija rodi se od starih roditelja svojih, Joakima i Ane. Otac joj beše iz plemena Davidova, a mati od roda Aronova. I tako ona beše po ocu od roda carska, a po majci od roda arhijerejska, i time već predobražavaše Onoga, koji će se iznje roditi, kao Cara i Prvosveštenika.

Njeni roditelji behu već ostareli, a nemahu dece. I zato behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u skrušenosti svojoj moljahu se Bogu s plačem, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka.

I Bog svemogući i svevideći obradova ih radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku no i Bogomajku; ozari ih ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dade im Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka, – ali kakvu ćerku i kakvog unuka!

Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga Živoga, trapeza hleba nebesnoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađegaploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik devstva i čistote – to beše Bogom darovana ćerka Joakima i Ane.

Rođena u Nazaretu, a posle 3 godine odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskoga tela.

Izvor: beogradskiportal.rs


Novum
Novum
Novum
Novum