Cveti su jedan od najradosnijih praznika, a evo koji običaji privlače ljubav, sreću i napredovanje!

Cveti su radostan praznik u kojem se slavi cvetanje i buđenje prirode, kao i bujanje života, piše Lovesensa.

Ovo je pokretan praznik, pa se Cveti svake godine slave odmah nakon Lazareve subote. Običaj je da devojke i deca odlaze u polja da beru cveće, najčešće velike cvetove margarete, da bi bili lepi i krupni, dren da bi bili jaki, ljubičicu, da bi bili mirišljavi i privlačni, vrbove grančice, da svi budu napredni.

Od meda do soli: 10 simbola UskrsaPrema starom običaju ubrano cveće ne unosi se u dom, već se drži ispred kuće u vodi i sa njim se ukrašavaju ulazna vrata. Umijte se vodom u kojoj ste držali cveće da biste privukli sreću i napredak.

Veruje se da onaj koji prvi na polju stigne da ubere cvet, ima pravo na jednu želju. Ako iskreno veruje, smatra se da će želja ubrzo biti ispunjena.

Ranije je bio običaj u celoj Srbiji da na ovaj dan šetaju okićeni cvećem. Do današnjih dana se održao običaj da momak od ubranog cveća napravi buket, u kome svaki cvet ima svoje značenje i nosi ga devojci. Po tome kojih cvetova ima, ili koji kojih ima najviše devojka razaznaje momkova osećanja.
Prema narodnon verovanju od Cveti do praznika Duhova, cveće se ne bere.Nekada su devojke na ovaj praznik sadile lan kako bi se privukao napredak, a na Cveti privlačimo dobru energiju ako posetimo bliske prijatelje.

Izvor: Lovesensa/Mondo