LAKTAŠI, 3.januara- Oci ili Očevi, najveći praznik svih očeva kod pravoslavaca i generalno svih muškaraca koji će uskoro postati tate. Deca vezuju svoje očeve, a ovi im se “dreše” poklonima.

Da li treba da vas podsećamo da je praznik Oci, ne tako davno, za svakog Srbina bio PRAZNIK MUŠKOG PONOSA!? Na Očeve su se, početkom prošlog veka u Srbiji, “drešili” očevi, ali bez javnog “vezivanja” kao za Materice, to je bilo samo u krugu porodice.

Muškarci su vodili sve članove uže porodice u radnje kako bi im kupili novu odeću. Delili su se pokloni i pomoć sirotinji. Bogati ljudi su toga dana davali izdašne javne poklone, jer je i to bio način iskazivanja prestiža u društvu. Kupili bi novu i lepu odeću za nekoliko desetina mališana, podelili to deci i obavezno se fotografisali.

Te su slike objavljivane po novinama, “kao primer za ugled drugima” tj. društvu. Podsetićemo vas da „vezivanje“ i „drešenje“ imaju simboličko i višestruko značenje. Najpre, sam čin vezivanja označava čvrstu vezu između (roditelja)oca i dece. Zatim predstavlja mir, slogu i poštovanje svih članova porodice, kao i međusobno pomaganje i oslanjanje jednih na druge u dobru i u zlu.

Za razliku od majki, očevi se nisu tako lako dali vezati, i obično bi vezivanje trajalo kraće – prema tradicionalnom shvatanju, glavi kuće nekako nije priličilo da dugo bude u tako nemoćnoj poziciji.

Deca svoja prva saznanja o sebi i svetu dobijaju od roditelja i ta saznanja čine temelj njihovog identiteta. Te informacije slažu u posebne „kutije“ informacija koje kao deca, a kasnije ljudi, koriste kao putokaze na bitnim i manje bitnim raskrsnicama života.

Zato dragi očevi, frustriranost zbog nedovoljne plate, groznog šefa, starih kola, rate kredita, neotplaćenog godišnjeg odmora i ostalih promenljivih kategorija, ostavite ispred kućnog praga. Upravo zato, pripremite se na dobru zabavu sutra i upamtite: Širite ljubav u svojoj porodici. U ljubavi nema straha, a bez ljubavi nema života…

Takođe, potisnite sebično dete u sebi i posvetite na par godina “slobodno” vreme deci i porodici. Pustite svirke, koncerte, kafiće, kafane, kladionice, utakmice, dočeke… Svega toga će biti i za koju godinu, ali neće biti vaše dece tu, u tom uzrastu, sa tim potrebama, odrašće a da nećete ni primetiti.

Dakle, ako ste tokom godine bili previše zauzeti i niste dovoljno vremena posvetili svojoj deci, možda propustili važnu priredbu, trening, utakmicu, … pokušajte i opustite se na vaš Dan, na Očeve. Izrazite svoja osećanja, zabavite se sa decom i uživajte u krugu cele porodice. Iako je u pitanju praznik muškaraca, ovo nikako ne znači da oni nemaju sutra posebne obaveze.

Naime, svi stariji muški članovi porodice moraju da časte decu na današnji dan, ali i svoje lepše polovine. Treba pokloniti nešto svakom detetu koje uđe u vaš dom. Sutra se ne sme svađati. Zdrava porodica je temelj društva, države i Crkve.

Izvor: BKTV