LAKTAŠI.15.januara-  Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Serafima Sarovskog, ruskog duhovnika, čudotvorca i svetitelja.
Rodio se u Kursku, u Rusiji, 19. jula 1759. godine, od imućnih roditelja. Na krštenju je dobio ime Prohor.

Kad je navršio 17 godina, majka ga je poslala da se posveti monaškom životu. Na rastanku mu je navodno poklonila mali krst, od koga se on nikada nije odvajao.

Резултат слика
“Promijeni sebe, promijenićeš hiljadu njih oko sebe”, jedna je od mudrosti ovog svetitelja i čudotvorca.

Starac Serafim je 1833. godine završio svoj život na zemlji, u svojoj običnoj bijeloj podrasi, klečeći na koljenima na mjestu svojih molitvenih podviga, pred ikonom Božje Majke “Umilenje”.

O vratu mu je visio mali krst sa raspećem. Ruke su mu bile prekrštene na grudima.

Srpska pravoslavna crkva ga praznuje kao Svetog Serafima Sarovskog 2. januara po crkvenom, a 15. januara po gregorijanskom kalendaru.

Kada ga je cijeli svijet slavio, on je sebe prozvao “ubogim Serafimom”.

Toliko je bio poznat i voljen da je dnevno dolazilo skoro po dvije hiljade ljudi na liječenje ili savjete ili samo za blagoslov. Odlikovao se velikom smjernošću.

Izdržavao je velika Đavolja iskušenja i zamke. Da bi se još usrdnije borio protiv toga, uzeo je na sebe veliki podvig – hiljadu dana i noći na granitom kamenu proiznosio je iz dubine duše molitvu: “Bože, milostiv budi meni grešnom”.

/SRNA/