LAKTAŠI, 10. februara – Američka akademija filmske umjetnosti i nauke nije uvrstila film reditelja Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” na užu listu od 15 filmova koji su u trci za 93. nagradu “Oskar” u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Među 15 kandidata je ostao film “Kvo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić iz BiH, “Dragi drugovi!” (2020) ruskog režisera Andreja Končalovskog, kao i ostvrenja iz Čilea, Danske, Češke, Francuske, Gvatenale, Hong Konga, Irana, Obale Slonovače, Meksika, Norveške, Rumunije, Tajvana i Tunisa.

“Dragi drugovi!” je crno-bijela drama Andreja Končalovskog, koja opisuje gušenje mirnih demonstracija u ruskom gradu Novočerkask 1962. godine. Film je ranije nagrađen Specijalnom nagradom žirija na Filmskom festivalu u Veneciji, a osvojio je još neke međunarodne nagrade.

Ostvarenje “Gunda” (2020) ruskog režisera Viktora Kosakovskog za najbolji dokumentarni film.

Film “Gunda” je američko-norveški dokumentarac koji će se takmičiti u kategoriji dokumentarnih filmova. Radi se o crno-bijelom digitalnom djelu bez muzike, naracije i teksta na ekranu.

Američko-norveški dokumentarac ruskog režisera prati svakodnevni život svinje Gunda i njenih prasića, kao i kokošaka i krava. Kritičar “Njujork tajmsa” Manola Dargis opisala je dokumentarac kao “uzvišeno lijep i duboko dirljiv”, javio je TASS.

Nominacije za “Oskara” biće saopštene 15. marta, a pobjednici će biti proglašeni 25. aprila na ceremoniji koja će se održati u Los Anđelesu.

SRNA