LAKTAŠI, 14. juna – Društvo dobrovoljnih davaoca krvi, Laktaši,  čestita svim dobrovoljnim davaocima krvi njihov praznik – 14. juni, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi!

14. juna se u svim zemljama proslavlja Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Taj dan slavi se povodom datuma rođenja Karla Lajdštajnera, pronalazača četiri osnovne krvne grupe (ABO sistem).

Iako je krv potrebna pacijentima svaki dan u godini, cilj obilježavanja 14. juna je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom i bezbjednom krvlju, te da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihovu solidarnost, humanost i spremnost da pomognu onima kojima je krv najpotrebnija.

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Daruj krv da život teče dalje“. Ovaj dan je prilika da se podsjetimo na značaj obezbjeđivanja krvi za pacijente i da zamolimo sve zdrave ljude da uljepšaju dan i sebi i drugima i da se pridruže humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Povodom 14.juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi, želim da iskažem
zahvalnost svim članovima našeg Društva dobrovoljnih davaoca krvi Laktaši za
svaku uspješnu akciju koju smo održali, i za svaku kap krvi koja je nekome
spasila život. Veliku zahvalnost dugujemo i opštini Laktaši, našim javnim
ustanovama, medijima koji uvijek isprate naše akcije, i svima ostalima koji
pomažu rad Društva.
Srećan 14.juni- Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi, i hvala vam!

Ovim riječima obratila se predsjednica Društva dobrovoljnih davaoca krvi Laktaši, Božica Malinić, a čestitkama se pridružuje i redakcija “Glasa Laktaša”.