BANJALUKA, 30. aprila – Prije tačno šest decenija, u cijeloj tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, pa i u Banjaluci, na vlasti je bila radnička klasa, a Prvi maj je slavljen kao jedan od najznačajnijih praznika, o čemu je ranije pisala Srpskainfo. Tako je i 1959. godine organizovana prvomajska parada, kojom su se slavile radne pobjede.

 

Foto Arhiv RS i Muzje RS

Prvomajska parada 1959. u Banjaluci

Ali, nije se samo o tome davne 1959. pisalo u tadašnjim Banjalučkim novinama. Bilo je i mnogo manje svečarskih tema, poput vijesti o otvaranju javnog kupatila u Poliklinici. Podsjeća na to i Impulsportal, u svom Virtuelnom muzeju.

Foto: impulsportal/ Arhiv RS

 

– Gradska poliklinika ima javno kupatilo, higijenski uređeno sa kadama i tuševima, koje se nalazi u zgradi Zavoda za socijalno osiguranje. Ovako je glasilo obavještenje u Banjalučkim novinama, uz sve druge potrebne „generalije“ – radno vrijeme, cijene, kao i da „đaci imaju popust samo srijedom“, ali i da „obavještavamo građanstvo radi znanja – navodi ovaj portal.

Prošlo je od tada mnogo vode Vrbasom, ali javna kupatila još nisu izumrla. Podsjećamo, za one koji nemaju mogućnosti da se okupaju u svom domu nedavno je Fondacija “Mozaik” otvorila javno kupatilo u svojim prostorijama.

 

Da su se vremena promijenila, ne nužno na bolje, svjedoči još jedan oglas u Banjalučkim novinama, onaj o repertoaru bioskopa, ili kako se tada govorilo i pisalo, kina. Iz ovog oglasa se vidi da je Banjaluka u to doba, 1959. godina, imala čak pet bioskopa, koji su se zvali “Palas”, “Kozara”, “Rudi Čajavec”, “Vrbas” i “Budućnost”, a na repertoaru su bili uglavnom engleski filmovi, među kojima i čuveni Hičkokov triler “Rebeka”. Poznavaoci novije istorije tvrde da Banjaluka u to vrijeme nije zaostajala za svijetom, bar kad su bioskopi u pitanju.

 

Foto: Impulsportal/ Arhiv RS

 

A i Banjalučanke su, još u ta socijalistička doba, vodile računa o svom izgledu, o čemu svjedoči i oglas da kozmetičarka Žana gostuje u frizerskom salonu Julijane Tomić, u Ulici Maršala Tita. Pregled lica je bio besplatan, a kozmetičarka je ponudila Banjalučankama čišćenje “fleka, bora, bradavica, bubuljica i dlaka“, ali i tretmane podmlađivanja lica.

 

Srpskainfo