LAKTAŠI, 10. oktobra – Polovina svih mentalnih bolesti počinje od 14 godina i u većini slučajeva neopažene su i netretirane, depresija je na trećem mjestu rasprostranjenosti ovih bolesti kod mladih, a samoubistvo na drugom mjestu uzročnika smrti u dobi između 15 i 29 godina, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH povodom 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

nezaposlenost-shutterstock-1

Ministarstvo ističe da su zloupotreba alkohola i droga među adolescentima glavni problem u mnogim zemljama koji može dovesti do rizičnih ponašanja, poput nezaštićenih seksualnih odnosa ili opasne vožnje, a nepravilna ishrana je, takođe, faktor rizika.

Svjetski dan mentalnog zdravlja svake godine stavlja naglasak na određeni problem s kojim se susreću različite populacijske grupe, a ove godine naglasak je na mladima i mentalnom zdravlju u svijetu koji se mijenja.

Adolescencija ili životna dob kada mladi čovjek ulazi u svijet odraslih, predstavlja vrijeme mnogih životnih promjena, kao što je promjena škola, napuštanje porodičnog doma, početak studija ili novi posao, tako da su to za mnoge uzbudljiva vremena, sa puno stresa i straha.

 

– Ako se promjene u ponašanju mladog čovjeka ne prepoznaju i ne usmjere na pravi način, ti osjećaji mogu dovesti do nastanka mentalne bolesti. Stalni rast upotrebe internet tehnologija kod mladih ljudi, bez sumnje donosi mnoge prednosti, ali istovremeno može donijeti i dodatni pritisak – dodaje se u saopštenju.

Mnogi adolescenti žive u područjima koja su pogođena sukobima, prirodnim katastrofama ili epidemijom i oni su posebno osjetljivi na mentalne tegobe i bolesti.

Iz Ministarstva naglašavaju da se sve veća pažnja pridaje pomaganju mladim ljudima u jačanju njhove mentalne snage od najranije dobi, da bi se kvalitetno mogli nositi s izazovima današnjeg svijeta.

 

Srpskainfo


Novum
Novum
Novum
Novum