Prvu bebu u Derventi, rođenu u ovoj godini, načelnik Milorad Simić darivao je zlatnim dukatom. Ovo je deveto dijete u porodici Vladimira i Gordane Đuričić iz Velike Sočanice, u kojoj odrasta osmoro mališana.
 screenshot-lat.rtrs.tv-2020.01.10-22_05_17

Prvi stanovnik Dervente rođen u ovoj godini stigao je u porodicu Đuričić kao deveto dijete. Mali Damjan sve je obradovao, ali najviše roditelje.

– Beba je rođena trećeg januara, teška je 3.490 grama, porod je protekao dobro, bez problema, u Doboju – kaže mama Gordana.

screenshot-lat.rtrs.tv-2020.01.10-22_06_17

Prvu bebu tradicionalno dukatom i mnoštvom poklona darovao je načelnik Dervente Milorad Simić. I sam je, kaže, odrastao u višečlanoj porodici sa dvanaestoro djece, pa razumije sve njihove potrebe i probleme.

– Onaj ko ima puno djece taj je široke duše, to su veliki ljudi, to je u današnje vrijeme i hrabrost, sve moje čestitke ovoj porodici kojoj zaista nije lako – rekao je Simić.

Đuričići su do prije mjesec živjeli bez struje i u neuslovnoj kući, bez vode i kupatila. Mnogi su izrazili spremnost da pomognu, uključila se i opština pa se njihova kuća uveliko renovira. Trenutno su smješteni u bakinom stanu u Derventi i jedva čekaju povratak u novi dom.

Načelnik Simić dodaje da je kontaktirao sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, predsjednicom Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem i da su u kratkom vremenu, uz finansijsku pomoć iz opštinskog budžeta, krenuli sa adaptacijom kuće Đuričića.

Đuričići ostvaruju pravo na dječiji i materinski dodatak, a otac zarađuje radeći na pilani i na dnevnicama. Potreban mu je stalni posao radi redovnih primanja. Zbog toga će Centar za socijalni rad u Derventi posredovati pri njegovom zaposlenju, dok će majka zbog velikog broja djece voditi o njima brigu.

Iako im je bilo teško, Đuričići pomoć nikad nisu tražili. Akciju da im se pomogne pokrenuo je mjesni veterinar Slaviša Đokić, pa će brojna porodica uskoro da useli u uslovnu kuću.

RTRS