LAKTAŠI, 23. juna- Da li ste znali da vozilo može da troši i do 30 odsto više goriva ako se redovno ne servisira? Svi smo upoznati s važnošću redovnog servisiranja auta, ali zbog nekih razloga ne radimo to onoliko često koliko bi bilo idealno.

savjeti-servis-interval-izmjene-motornog-ulja-proauto-18

 

Ovih deset savjeta pomoći će vam da iskoristite i posljednju kap goriva u rezervoaru i smanjite potrošnju koliko god je moguće.

1. Provjeriti pritisak u gumama barem jednom mjesečno Automobilske gume s nedovoljno vazduha uzrokuju veći otpor u njima, pa tako povećavaju potrošnju. Naime, manjak pritiska samo 0,5 bara direktno povećava potrošnju goriva čak pet odsto.

2. Koristiti tempomat Vjerovali ili ne, koristeći tempomat u vožnji autoputem smanjujete potrošnju goriva čak šest odsto.

3. Ne držati automobil ‘na leru’  Izbjegavajte ovu radnju ako traje više od minuta. Rad motora u praznom hodu troši između 0,8 i 1,5 litara goriva na sat, a usto ispušta i nepotrebne količine CO2 u atmosferu. Moderni motori opremljeni su start-stop sistemima, ali svejedno na ovo bi trebalo da se pripazi jer će za malu ali značajnu brojku ipak smanjiti potrošnju.

4. Redovno održavati automobil Što se tiče servisiranja, treba paziti da bude redovno, odnosno onoliko često koliko je propisano u priručniku. Ako se sve uredno radi, kao ‘najgori kvar” može vas zadesiti promjena svjećica, senzora kisika i filtera.

5. Vožnja ‘u brzini više’ Naprimjer, za brzine 60 km/h automobil troši čak 25 odsto više goriva u trećoj brzini, nego što to čini u petoj. Dinamičnija vožnja u nižim stepenima prenosa povećava potrošnju goriva čak 45 odsto. Najbolje je voziti u što većem stepenu prenosa, naravno koliko je to moguće.

6. Misliti unaprijed Ovo se prije svega odnosi na način vožnje. Ona mora biti uglađena i jednolika te valja izbjegavati jaka ubrzanja i snažna kočenja. Upravo te radnje nepotrebno troše gorivo i gume, a brojna istraživanja pokazala su da tehnike vožnje mogu smanjiti potrošnju goriva i do 30 odsto.

7. Smanjiti opterećenje Važno je u automobilu imati što manje neobaveznog prtljaga i spakovati samo ono što je neophodno. Istraživanje je pokazalo da dodatnih 50-ak kilograma tereta povećava potrošnju goriva jedan do dva odsto. Malo, ali ipak značajno.

8. Korištenje kvalitetnijega goriva Iako je skuplje i nije propisano kao obavezno od strane proizvođača, korištenje visokooktanskoga goriva efektivno povećava performanse vozila i smanjuje potrošnju otprilike pet odsto. Uzimajući u obzir to što je skuplje, smanjujući potrošnju ipak se, nakon većeg broja pređenih kilometara, isplati.

9. Provjera “geometrije” Dijelovi vješanja i šasije jako su bitni faktori u potrošnji goriva. Kako? Jednostavno je, loša “geometrija”, odnosno ‘raštiman špur’ uzrokuje to da točkovi nisu u skladu jedni s drugima, što uzrokuje povećano trenje, a motor to nepotrebno trenje “naplaćuje” većom potrošnjom goriva.

10. Izbjegavati loše puteve Ako je to moguće, zaobiđite lošu dionicu puta jer rupe na cesti, šljunak ili zemlja mogu uzmu čak 30 odsto više goriva. Svaki put kada točkovi idu gore-dolje, vozilo usporava zbog prenosa smjera energije i sile u krivom smjeru. Naime, da bi se nadoknadilo usporavanje vozač dodaje više gasa što direktno povećava potrošnju.

(24Sata.hr)