ARILJE, 23. januara – Iako zbog nove kuće i računa za struju, žive u dugovima, tridesetogodišnja Maja i tridesetsedmogodišnji Predrag Čakarević iz ariljskog sela Mirosaljci, sebe smatraju bogatim ljudima. Za desetak godina braka stekli su veliku i zdravu porodicu sa devetoro djece i desetim na putu.

dd

U velikoj, novoj kući na kraju sela, nedostaje nešto namještaja, još po neki krevet, igračke, možda garederoba, ali ljubavi, igre i smijeha – ima na pretek.

I kada tati, zbog trenutnog odsustva mame, treba pomoć, svi, prije svega stariji Čakarevići, znaju svoje obaveze i zaduženja.

– Unosim drva, pomažem mami, perem sudove – kaže desetogodišnja Dragana, a njen godinu dana stariji brat Kristija dodaje: “Idem s tatom u šumu. Tovarim i siječem drva.”

Uz socijalnu pomoć i dječji dodatak, povremenu pomoć opštine i prijatelja koji im je isplatio dug za struju, trenutno devetoro djece, jer i deseto na putu, živi od očevog rada u šumi i ćumurani, navodi RTS.

Foto: RTS/Screenshot

 

 

– Siječemo drva, pečemo ćumur, vučemo, tako, jedino snalaženje od čega možemo da preživimo. Moraš svaki dan da radiš, čim drugi dan nisi radio, nema. Tako da mora da se radi – kaže Predrag Čakarević iz Mirosaljaca.

 

Uprkos skromnim primanjima, djeca imaju sve što im je potrebno za školu, da pojedu, da se obuku, ali im kaže, prijete iz mjeseca u mjesec, sve veća dugovanja zbog izgradnje kuće.

– Ostali smo u dugovima, velikim problemima. Potreban nam je novac da riješimo dugove. Taman jedan riješiš, drugi te stisne za vrat. Nemaš mira – žali se Predrag.

Bez dugova, Predrag bi kaže, sagradio štalu, nabavio kravu, svinje, kokoške i tako lakše izdržavao svoju veliku porodicu, navodi RTS.

(RTS)