FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ/RAS SRBIJA

U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom je republički praznik i neradni dan, saopšteno je iz Gradske uprave.

Inače, u dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

– Na dan republičkog praznika 9. maja, u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluke, mogu samo da rade od 00.00 do 24. časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaje istih; „dragstori“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama – precizirali su u Gradskoj upravi i napomenuli da od osam do 21  čas mogu raditi  trgovine na malo pogrebnom opremom.

Na dan republičkog praznika, ugostiteljski objekti mogu da rade u propisanom radnom vremenu odnosno u skladu sa važećom Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Poslodavci su radnicima, koji budu radili na dan republičkog praznika, dužni da omoguće ostvarivanje prava u skladu sa zakonskim propisima o radu – kazali su u Gradskoj upravi.

Srpskainfo