Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

 

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije objavio je najnovije podatke o kvalitetu mora. 

Na pet mjernih tačaka more je nezadovoljavajućeg kvaliteta i sve su na području Kaštela! Konkretno, radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici, piše Dalmacijadanas.hr. 

Kako je navedeno na stranicama IZOR-a, mjerenje je obavljeno u ponedjeljak, 29. jula. U izvještaju stoji da na dan mjerenja nije bilo vjetra ni oborina, ali dan prije u Kaštelima je pala vrlo obilna kiša.

– U šestom ciklusu ispitivanja mora na području Kaštela, koje je obavljeno, 29. jula, ispitano je more. Mikrobiološkom analizom tih uzoraka utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti pokazatelja, koje su propisane Uredbom o kvalitetu mora za kupanje. Prekoračene su granične vrijednosti za mirkobiološki pokazatelj Ešerihija koli na pet kaštelanskih lokacija. Privremeni rezultati analize koji se odnose na navedeni parametar su unešeni u bazu podataka i dostupni su javnosti putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka za izvještavanje i informisanje javnosti. Dakle, podaci su dostupni javnosti u realnom vremenu -rekla je dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije za Dalmacijadanas.hr.

 

Srpskainfo