LAKTAŠI, 23. avgusta – Do kraja ljeta trebalo bi da bude pušteno u saobraćaj prvih desetak kilometara druge dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka – Doboj na pravcu od petlje “Mahovljani” do laktaškog sela Drugovići, rečeno je Srni u Javnom preduzeću /JP/ “Auto-putevi Republike Srpske”.
Radovi su pri samom kraju, a preduzeće “Auto-putevi Republike Srpske” priprema neophodnu dokumentaciju za izdavanje upotrebne dozovole od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Novi-dio-autoputa-od-Mahovljana-do-Drugovića-pred-puštanjem-u-saobraćaj
U JP “Auto-putevi Republike Srpske” ističu da će odmah po završetku druge dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, započeti izgradnja dionice Koridora “Pet ce”, na pravcu od Kladara do Doboja u dužini od šest kilometara.

U toku je priprema tenderske dokumentacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na pomenutoj dionici, a s prvim danima nove građevinske sezone 2018. godine mogli bi da počnu i prvi radovi, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

U okviru realizacije projekta izgradnje mreže auto-puteva i brzih puteva u Republici Srpskoj, preduzeće “Auto-putevi Republike Srpske” sprovodi niz aktivnosti na pripremi novih projekata, čijom bi realizacijom Republika Srpska dobila nove kilometre visokokvalitetnih, savremenih saobraćajnica.

Osim projekata prvog prioriteta, među kojima su i projekti auto-puta Banjaluka-Mliništa, Banjaluka-Prijedor i Brčko-Bijeljina-franica sa Srbijom, “Auto-putevi Republike Srpske” pregovaraju sa potencijalnim stranim partnerima i o drugim pravcima, koji će se, takođe, naći u mreži auto-puteva i brzih puteva.

Jedan od tih pravaca je auto-put Vukosavlje-Brčko, o kojem je bilo riječi na nedavno održanom sastanku predstavnika “Auto-puteva Republike Srpske” i zvaničnika “Kineske DŽiangsi korporacije za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju”, a rezultat razgovora je i potpisani Memorandum o razumijevanju i saradnji na izradi studijske i projektne dokumentacije, te izgradnja auto-puta Vukosavlje-Brčko.

U vezi sa ovim projektom, do sada nisu vođene nikakve aktivnosti, odnosno, ne postoji projektno-planska dokumentacija, Studija izvodljivosti, Studija uticaja na životnu sredinu i druga tehnička dokumentacija, a nisu vršena geološka i druga neophodna istraživanja.

Da bi se uopšte počelo sa realizacijom navedenog projekta, postoji potreba da se pribavi odgovarajući nivo projektne dokumentacije, odnosno potrebno je da JP “Auto-putevi Republike Srpske” planiraju izradu studijske i projektne dokumentacije, pojašnjavaju u ovom preduzeću.

U Memorandumu o razumijevanju definisane su preliminarne aktivnosti koje bi mogle dovesti do konkretnih ugovora za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Navedeni Memorandum nema obavezujući karakter, ali je dobra osnova za početak aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Da su projekti JP “Auto-putevi Republike Srpske” posebno interesantni kineskim partnerima, svjedoči i činjenica da su dvije kineske kompanije već prilično odmakle u pripremi dva velika projekta, i to projekta auto-puta Banjaluka-Mliništa i Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

U “Auto-putevima Republike Srpske” podsjećaju da je sa kompanijom “Paver Čajna-Sinohidro” potpisan komercijalni ugovor o izgradnji prve dionice auto-puta Banjaluka-Mliništa, na dionici od Glamočana do Puta AVNOJ-a, nadomak Mrkonjić Grada, u dužini od 62 kilometra.

Ugovor je, uz potrebnu studijsku i projektnu dokumentaciju, dostavljen kineskoj “Eksim banci” na evaulaciju, poslije čega se očekuje poziv na završne pregovore o kreditu.

Druga kompanija “Kineska Šandong grupa za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju” zainteresovana je za izgradnju auto-puta na pravcu od Banjaluke do Prijedora, putem koncesije. Ista kompanija je u ozbiljnim pregovorima i sa “Željeznicama Republike Srpske” o rekonstrukciji željezničke pruge do Novog Grada.

Potrebni nivo dokumentacije za gradnju auto-puta već je pripremljen, te se pristupilo daljim pregovorima o načinu i modelu izgradnje.

Cilj JP “Auto-putevi Republike Srpske” jeste da se u Republici Srpskoj obezbijedi kontinuitet realizacije velikih infrastrukturnih projekata, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

/SRNA/