LAKTAŠI.27.aprila – Dionica autoputa od Banjaluke do Prnjavora u dužini od 36,3 kilometra trebalo bi da bude završena do kraja godine, poručili su danas nakon što su obišli gradilište Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, i Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”.

Dionica autoputa Banjaluka-Prnjavor u funkciji do kraja godine

“Nadam se da će ova trasa biti puštena u saobraćaj krajem ove godine. Bilo je određenih zastoja u realizaciji ovog projekta zbog niskih temperatura, ali to nije značajno uticalo na dinamiku radova”, rekao je Trninić.

Na trasi autoputa od Banjaluke do Doboja, koja je duga nešto više od 72 kilometra, urađeni su svi veći objekti i ostalo je još da se urade završni radovi, presvuče asfalt, postavi signalizacija, odbojne ogradi, protivzvučne barijere itd.

“Uskoro bi trebalo da počne i spajanje dionice s petljom u Mahovljanima, ali i izmještanje magistralnog puta u Drugovićima. Cilj je da se sredinom godine pusti u saobraćaj prvih deset kilometara”, rekao je Topić.

Na trasi autoputa koja se gradi trenutno je angažovano oko 600 radnika i kako se radovi budu privodili kraju biće ih sve više, a kako je rekao Marko Salapura, šef gradilišta, ukoliko ne bude nikakvih nepredviđenih situacija radovi bi trebalo da budu završeni u roku.

Ugovorena vrijednost radova na autoputu od Banjaluke do Doboja je oko 340 miliona evra, ali će sasvim sigurno to na kraju biti nešto malo više. Izgradnju ovog autoputa finansijski prate Evropska banka za obnovu i razvoj te Evropska investiciona banka.

/Nezavisne.com/