LAKTAŠI, 29. januara – Direktor govedarske farme “Farmlend” iz Nove Topole kod Gradiške Mladenko Topalović izjavio je večeras da su završeni pregovori sa potencijalnim kupcem ovog preduzeća i da bi uskoro trebalo da uslede potpisivanje, kao i isplata obaveza, među kojima su i potraživanja radnika.

Foto: ATV / screenshotProtest radnika u Novoj Topoli

Topalović za Radio-televiziju Republike Srpske nije hteo da komentariše političke konotacije u vezi sa ovom farmom.  Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je danas da je u “`Farmlendu` pokradeno više od 60 miliona KM” i pozvao vlast u Srpskoj da izmiri obaveze prema radnicima tog preduzeća.

 Iz “Farmlenda” je u decembru prošle godine saopšteno da će sve obaveze prema radnicima preduzeća, koje je kupio kineski partner, biti izmirene i da će oni biti prioritet u isplati.

– Od ukupnih 24 miliona evra koliko kineski kupci ulažu u preduzeće, 10 miliona evra namijenjeno je za novo pokretanje proizvodnje, a ostatak novca će biti raspoređen za plaćanje dugova prema poveriocima, među kojima su i radnici – rekli su tada u “Farmlendu”.

Radnici ovog preduzeća više puta su štrajkovali zbog višemesečnih neisplaćenih plata.

 

Blic