Dječak iz Šipova Arsenije Marić bavi se neobičnim hobijem za njegov uzrast – rezbarenjem i izradom suvenira od drveta.

Toliko je zavolio ovaj hobi da mu posvećuje veći dio slobodnog vremena i zbog njega je napustio treninge džudoa.

Arsenije ima samo trinaest godina, ali vrlo vješto i precizno barata alatima za obradu drveta. Njegovi radovi su posebni, jer iako neke ideje pronalazi na internetu, svakom daje svoj pečat. Poreg toga, trudi se i da očuva tradiciju, pa izrađuje i neke predmete koji su odavno izašli iz upotrebe, poput tronošca.

Arsenije je od ranog djetinjstva zavolio šetnje po šumi i uvijek je uz sebe imao nožić za rezbarenje. Prvi predmet, kućicu od drveta, napravio je kad je imao samo devet godina.

Zanimljivo je da je Arsenije samouk. Niko u njegovom okruženju ne bavi se ovim zanatom i nije imao nikoga da mu otkrije njegove tajne, pa je morao sam da se snalazi. Ipak, najvažnije je da ga svi podržavaju u tome.

Ovaj vrijedni i talentovani dječak za sada ne prodaje svoje radove, poklanja ih najbližima. To posebno raduje njegove rođake u inostranstvu, jer ih podsjeća na zavičaj. A džeparac koji dobije, potroši na alat i materijal.

Arsenije, za razliku od većine svojih vršnjaka, ne provodi mnogo vremena na internetu. Više voli da uživa u prirodi i hobiju koji ga raduje i ispunjava. Rezbarenjem i izradom suvenira od drveta planira profesionalno da se bavi kad poraste.

RTRS