Ljekarska zajednica ostala je zapanjena nakon ovog slučaja kovida 19.

Djevojka se javila doktoru zbog bolova: Ljekari otkrili novi simptom korone koji pogađa žene
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Neimenovana 19-godišnjakinja iz Kolorada postala je predmet rasprave naučne i ljekarske zajednice nakon što je ispoljila neočekivani simptom kovida-19.

Djevojka je, kako prenosi The Sun, ustanovila da ne može da ide u toalet da urinira od bolova. Ljekari su ovu neuobičajenu nuspojavu Kovida objavili u medicinskom časopisu, uz napomenu da postoje pojedini virusi koji izazivaju vaginalne ulcere i da, po svemu sudeći, i korona virus može da ih izazove.

Ovo je prvi slučaj da je Kovid-19 izazvao ulcer, tačnije vulvar aphthous ulcer.

Žena je prvo, kako prenose mediji, ustanovila da ima simptome osipa, temperaturu, bolno grlo i kašalj. Otišla je da se testira i ustanovila da ima Kovid, a dobila je savjet da se liječi kod kuće. Međutim, dva dana kasnije vratila se kod ljekara zbog bola u vulvi zbog koga nije mogla da urinira.

Pregledom je ustanovljeno da ima zagnojeni ulcer, zbog čega joj je cijela koža u vaginalnom predjelu bila odrana.

Ljekari pretpostavljaju da je ulcer proizvod upalnog procesa koji izaziva Kovid. U nekim slučajevima, imuni sistem tako burno reaguje da dolazi do citokinske oluje koja oštećuje i zdrave organe. Djevojka je zadržana u bolnici dva dana, a za terapiju je dobijala lijekove za bolove i deksametazon, novi lijek za Kovid.

Ljekari su je nakon toga otpustili uz savjet da urinira u kadi punoj vode kako bi je manje boljelo. Dvije nedjelje kasnije, sve se vratilo u normalu i bol je nestao.

Dr Dženi Kristil je o ovom slučaju objavila rad u časopisu Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, prenosi Blic žena.

Srpskainfo