LAKTAŠI, 16. aprila – Svjedoci smo ovih dana nadljudskih napora koje ulažu zdravstveni radnici da bi nam svima pomogli i da bi  sa što manjom “štetom“ izašli iz svega ovog. Gledamo svakodnevno i veliku žrtvu koju podnose ljudi zaposleni u prodavnicama, novinari, poštari, policajci, bankarski službenici, vatrogasci, komunalni inspektori, šalterski radnici u administrativnim službama, volonteri Crvenog krsta i mnogi drugi.

Znamo da nikome od njih nije ni malo lako, da daju svoj maksimalan doprinos da bi posljedice ove pandemije bile što manje. Ali, nisu ni oni vanzemaljci ili čarobnjaci da bi se sami izborili sa ovom pošasti, koja nam se uvukla u državu, lokalnu zajednicu, sokake, dvorišta, kuće ili stanove.

Naravno i mi svi koji nismo pripadnici ovih službi, bez obzira da li radimo ili ne, koji smo zaposleni ili nismo,  djeca ili odrasli, ovakvi ili onakvi moramo dati svoj puni doprinos prijedlozima i higijensko – epidemiološkim mjerama nadležnih organa kako bi virus što prije nestao i otišao, nadam se zauvijek sa ovih prostora.

Moramo poštovati policijski čas, nošenje maski i zaštitnih rukavica, držati odstojanje u redovima prilikom odlaska u prodavnicu, banku, apoteku, poštu ili administrativnu službu po neki dokument, vršiti dezinfekciju ruku i obuće. Obavezno se pridržavati izolacije i samoizolacije, pravila karantina i svega onog što se tiče nas samih, a pojedini kao da to baš i ne razumiju, kao da se šale  sa nečim sa čim se nikako ne treba šaliti.

Borimo se sa nevidljivim ali veoma opasnim neprijateljem, gdje ćemo na kraju svi zajedno biti sigurni pobjednici. Ovo je rijetka borba u kojoj se unapred zna pobjednik, samo je pitanje kad će se to desiti. A desiće se prije ili malo kasnije, ali desiće se.

Prema prognozama eminentnih epidemiologa i stručnjaka iz ove oblasti, sredinom maja mjeseca će biti taj dan kada ćemo slavodobitno uzviknuti POBIJEDILI SMO. A pobijediti nekoga, koga nikada nisi vidio, niti čuo za njega, čiju ni veličinu ni snagu ne poznaješ, koji se pojavio odjednom i niotkuda, nije ni malo lako. Svi ćemo na kraju biti heroji i moći ćemo tada stati uz rame sa svim našim junacima s početka ove priče.

Ali da bi se to i desilo moramo još malo izdržati. Sredina ili kraj maja nije daleko. Zato budimo disciplinovani, poštujmo  preporuke stručnih službi, čuvajmo sebe, svoje najbliže, a samim tim i sve druge. Na taj način čuvamo i svoju zemlju, njenu ekonomiju, naš standard, radna mjesta i ono što je najbitnije LJUDSKE ŽIVOTE.

Siguran sam da ćemo i ovo ludilo pregurati nekako, jer navikli smo se i na veće nedaće, probleme, epidemije, siromaštvo, razne nestašice, krize. Jednom riječju prošli i  smi mi i gore stvari.

ZATO, BUDITE POZITIVNI (tako i razmišljajte), A OSTANITE NEGATIVNI (kada je u pitanju korona virus).

Izdržimo, vrlo brzo će doći vrijeme kada ćemo se ponovo sretati, lumpovati, okupljati, družiti i kada će porodice živjeti kao prije ovog zla koje nas je snašlo ni krive ni dužne.

ĐURO KRČIĆ