LAKTAŠI, 30. aprila – U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske testirana su 627 laboratorijska uzorka, a korona virus potvrđen je kod još 53 osobe u Republici Srpskoj.

-Prema mjestu prebivališta, 26 novozaraženih osoba je iz Banjaluke, 10 iz Doboja, po tri osobe su iz Laktaša i Dervente, po dvije osobe su iz Čelinca, Oštre Luke i Gradiške i po jedna osoba je iz Novog Grada, Srpca, Kneževa, Prnjavora i Teslića – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Kako se navodi, među COVID pozitivnim 20 je osoba muškog i 33 ženskog pola. Devetanest žena je srednje životne dobi, četiri mlađe, a deset žena je starije životne dobi. Pet osoba muškog pola su mlađe životne dobi, šest srednje i devet muškaraca je starije životne dobi.

-Ukupno 13 osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno 23 osobe nisu navele epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem, dok je kod ostalih lica liječ o kontaktu sa pozitivnim licem – navodi se u saopštenju.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno je 820 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminule su 34 osobe, a oporavilo se 381 osoba. U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona zvršeno ukupno 13.026 testiranja.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom su upozorili građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. Podsjećamo jučerašnji i današanji podaci, upozoravaju. U ova dva dana od korona virusa je umrlo šest ljudi u Srpskoj, a broj zaraženih je veći nego ikad.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva zdravlja, u RS se sa ovom bolešću trenutno bori  ukupno 146 zaraženih ljudi.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječi se 116 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji četiri pacijenata.

-Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije na staroj lokaciji, zbrinuto je 15 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije , takođe na staoj lokaciji UKC RS, liječi se  48 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom – navodi se u saopštenju.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 11 osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu četiri, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

-Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 95 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik četiri osobe – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.348 osoba, a nadzor je završen kod 22.761 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno je ukupno 131 osoba, 120 osoba je izašlo iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalaze ukupno 19 osobe.

Srpskainfo