LAKTAŠI, 13. marta – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske do 31. marta će finansirati zdravstvene usluge u javnim zdrastvenim ustanovama za sve građane, bez obzira na to da li su osigurani.

Fond je ovu odluku donio u skladu sa donesenim mjerama Vlade Republike Srpske s ciljem prevencije i sprečavanja širenja virusa korona, saopšteno je iz Fonda.

“To znači da građani mogu odlaziti na preglede u javne zdravstvene ustanove, a da pri tome ne moraju imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu”, navodi se u saopštenju.

Fond je zbog mjere predostrožnosti, kao i zbog aktuelne epidemiološke situacije odlučio da privremeno obustavi rad u šalter salama da se ne bi stvarale gužve zbog čekanja na ovjeru knjižica.

Fond je već pripremio uputstvo za domove zdravlja i bolnice u kojem je jasno naznačeno da do 31. marta od građana ne traže ovjerene zdravstvene knjižice i da se zdravstvene usluge, koje će finansirati Fond, pružaju za sve građane /osigurane i neosigurane/.

“To se odnosi i na građane koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, a još nisu regulisali svoj status”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda napominju da će ova privremena mjera trajati do kraja marta, a da će Fond i dalje pratiti epidemiološke smjernice i uputstva nadležnih, te donositi mjere predostrožnosti.

Iz Fonda apeluju na sve građane da bez prijeke potrebe ne dolaze u poslovnice Fonda i da sačekaju sa predajom dokumentacije koja nije hitna, poput zahtjeva za refundaciju i slično, da bi se izbjegle gužve i veći broj okupljanja ljudi na jednom mjestu.

“Fond na ovaj način nastoji da prati aktuelnu epidemiološku situaciju i da sa svoje strane učini sve na jačanju preventivnih mjera i suzbijanja širenja virusnih infekcija”, dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda su napomenuli da sve informacije koje se tiču prava iz zdravstvenog osiguranja građani mogu dobiti posredstvom telefona, kao i od zaštitnika prava Fonda koji postoje u svim poslovnicama.

Imena i prezimena zaštitnika prava sa brojevima telefona jasno su naznačena na internet stranici Fonda, a građani mogu da se obrate i na mejl zastitnik.prava@zdravstvo-srpske.org

 

Glas Srpske


Novum
Novum
Novum
Novum