LAKTAŠI, 30. jula – U slučaju da se pojavi iritacija, važno je pokušati biti bez maske što duže. Najbolje je izbjegavati kozmetičke preparate bogatih tekstura, savjetuje dermatolog Ivana Manola

Uslijed nove mjere koja nalaže obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima, mnogi se susreću s još jednim problemom – iritacijom kože. To se posebno javlja kod onih s osjetljivom kožom te kod onih koji zbog prirode posla maske trebaju nositi na licu po osam sati na dan.

Iritaciju najčešće izazivaju maske koje nisu rađene od prirodnih materijala i do kojih teško dopire zrak. One rade okluziju, odnosno zatvorenu sredinu pa uslijed nedostatka cirkulacije taj se dio pojačano znoji, a posebice kod ljudi koji imaju osjetljivu kožu. Tako nastaje perioralni dermatitis, naglašava dr.med. specijalistica dermatologije i venerologije Ivana Manola iz Poliklinike Manola.
Važno je u tom slučaju, naglašava dermatologinja, ne posezati za masnim preparatima.

– U slučaju da se pojavi iritacija, važno je pokušati biti bez maske što duže, u prostorima u kojima je to moguće kako bi koža disala. Najbolje je umivati kožu fiziološkom otopinom. Nikako se ne preporučuje koristiti teške kreme bogatih tekstura, ulja, tekuće pudere i tešku šminku i teške skidače šminke.

Ako se već koristi šminka, bolji odabir je puder u kamenu te skidanje šminke micelarnom vodom. Važno je da je koža što transparentnija i da može što bolje disati – naglašava te dodaje da je što se tiče maski, najbolja hirurška.

– Problem je što su šivane maske rijetko kada rađene od prirodnih materijala i finog pamuka. To su većinom teški materijali poput platna – kaže.

Perioralni dermatitis najčešće pogađa one s osjetljivom kožom, alergičare te one čija koža reaguje na kozmetičke preparate.

– Maske od teških materijala ne pogoduju ni koži sklonoj aknama, jer se tada koža više masti – kaže dr. Manola.

– Pri pojavi iritacije, najbolje je prvo izbaciti kozmetiku s teškim teksturama, zatim birati maske od prirodnih materijala.  Ako ni to ne pomaže, kožu treba liječiti kremom koja u sebi sadrži spoj metronidazol – savjetuje dr.Manola.

Ako se koža ne smiruje, potrebno je obratiti se liječniku.

–   Ako osip ne prestaje ili se krene širiti prema očima i nosu, najbolje je javiti se doktoru – savjetuje dr. Manola.

24sata.hr