DOBOJ – Sebe u budućnosti vidim za volanom kamiona, i to jednog DAF-a, kaže samouvjereno sedamnaestogodišnja Martina Mićić iz Donje Grapske, učenica drugog razreda i jedina djevojka koja se u dobojskoj Saobraćajnoj i elektrotehničkoj školi obrazuje za vozača motornih vozila.

Dobojka budućnost vidi za volanom kamiona

Genetika je čudo pa je tako Martina odlučila da krene očevim stopama, koji doduše nije vozač kamiona, ali je završio istu srednju školu, i mnoge ga Dobojlije znaju kao vozača u Gradskoj upravi.

“Ovo je bio moj prvi izbor. Mama je bila oduševljena. Inače obožavam automobile, tako da me nešto privuklo. Poslije završene škole želim da upišem četvrti stepen, tehničar špedicije i logistike, i nakon toga saobraćajni fakultet”, priča Martina, koja nam je u školskoj radionici pokazala kako se snalazi s alatom.

Kad je prije više od dvije godine ušla u odjeljenje u kojem su bili samo dječaci bilo joj je, kaže, neobično. Ipak, brzo se navikla, kao i školski drugovi, koje ne iznenađuju njene ambicije da jednog dana vozi kamion.

“Sve u svemu, sada je možemo i mi zamisliti. Na početku nismo mogli, a sada možemo: jedino žensko u razredu, pa je to bilo čudno – kako od svega da to upiše i kako se ona pronašla u tom poslu, u tom zanimanju. Fino je što mi imamo jednu djevojku u razredu”, priča Jasmin Smailbašić, Martinin drugar iz razreda, te uz osmijeh dodaje da je njena prednost za volanom u odnosu na muške kolege to što će joj mnogi pomoći kad bude potrebno.

Ko je bolji za volanom – muškarac ili žena, Martinin profesor Dragan Lukić, koji predaje saobraćajnu grupu predmeta, nije želio da komentariše, a o svojoj učenici je imao samo riječi hvale.

“Martina je super, odličan đak. Možemo reći da u odnosu na svoje drugare čak i prednjači iz svih predmeta”, kazao je Lukić za “Nezavisne” te dodao da do sada nije bilo puno djevojaka u “muškim zanimanjima”.

Svojom frizurom i imidžom Martina odaje utisak opasne djevojke. U povjerenju nam kaže da iako još nije položila vozački – zna da vozi auto, ali joj se još nije ispunila želja da sjedne u kabinu kamiona.

Dok to ne ostvari, privlači pažnju svojih vršnjaka sa kojima uči kako da jednog dana bude dobar šofer.

“Rasklapamo motore, radimo montažu i demontažu motora. Nisam nikako sama rasklapala, uvijek radimo u grupama, tako da nam treba možda oko 20 minuta”, rekla je Martina.

 

Nezavisne