LAKTAŠI, 10. septembra – Zbog liberalizacije tržišta autoosiguranje će dadatno pojeftiniti, vjerovatno za desetak odsto, ali osiguravatelji upozoravaju na rizik od grčkog scenarija.

autoosiguranje-03-Foto-shutterstock

Najavljuje to direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković, ističući da je sve to dio pripreme osiguravajućih kuća za liberalizaciju tržišta, koja će u ovoj oblasti uslijediti za dvije godine.

Tada će osiguravajuća društva početi slobodno da formiraju svoje cijene, umjesto da, kao do sada, Agencija propisuje jedinstveni premijski sistem i cjenovnik za obavezno autoosiguranje.

– Sada je napravljen prvi korak i postepeno ćemo naša društva da pripremamo, da nauče da rade sa manjom cijenom premije, da ne bismo dočekali da, kao u Hrvatskoj, ostane odjednom 1.000 ljudi bez posla, a da se neka društva moraju zatvoriti, kada nastupi liberalizacija tržišta – kaže Dujaković.

Sadašnje smanjenje premije za deset odsto za osiguravajuća društva znači oko 16 miliona KM manje prihoda.

– Mislim da će osiguravajuća društva i dalje moći da obavljaju svoju osnovnu funkciju, a to je isplata odštetnih zahtjeva. I kod liberalizacije je važno da se ne dođe u situaciju da to bude ugroženo, a bitno je i da se zaštite društva od situacije da u tržišnoj utakmici propadaju – kaže predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić.

 

Po njegovim riječima, kada dođe vrijeme za liberalizaciju tržišta treba očekivati i drugačiji princip obračuna premije, odnosno da će premije biti različite, u zavisnosti od grupe vozača ili regije, umjesto da je ona, kao sada, administrativno određena i za sve ista.

Premije tako prilagođavaju potrošačima i utvrđuju se u skladu sa procjenom rizika, kažu osiguravatelji.

Upozoravaju da se u tom procesu svi moraju ponašati odgovorno i racionalno, podsjećajući da je u Grčkoj i još nekim zemljama enromno snižavanje cijena dovelo do kraha tržišta osiguranja i intervencija države.

Borba za klijente

Iskustva zemalja u okruženju pokazuju da sa liberalizacijom tržišta dolazi i do pada cijena osiguranja, jer se društva na taj način bore za klijente.

– Po tim iskustvima, kada je nastupila liberalizacija u prvoj godini je bilo nekih 20 do 25 odsto smanjivanja premijskog sistema – kaže Milomir Durmić.

 

Srpskainfo