BEOGRAD, 13. aprila – Teško da je ikada ijednoj životinji kod nas ukazana takva čast kao Dobrili, bjeloglavom supu sa Uvca koja je je danas završila svoje putešestvije po svijetu i večeras se vraća na litice kanjona na kojima se aprila prošle godine izlegla.

sup-copy

Sa puta u Tursku, u koju je odletjela vođena prirodnim nagonom, a iz koje nije mogla da se vrati sama, Dobrila je doletjela avionom turskog avio prevoznika koji je finansirao njen povratak. Lešinara koji je ime dobio po miroljubivosti i dobroćudnosti, na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič.

Dobrilu je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona iznijeta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Dolazak turskog diplomate na doček Dobrili samo je još jedna potvrda, koliko je njegova zemlja pridavala pažnje našem bjeloglavom supu u posljednja četiri mjeseca za koliko se zna da je on bio u Turskoj.

– Ovo je primjer da dvije prijateljske zemlje mogu da učine nešto dobro za zaštitu životne sredine. Za nas je ovo važan trenutak – izjavio je ministar Goran Trivan.

Decembra prošle godine Dobrila je dva puna pronalažena smrznuta i iznemogla blizu tursko – sirijske granice i oba puta je, po nalogu tamošnjih vlasti, dobila adekvatan veterinarski tretman i brigu. Dobrilu su više puta pokušavali da puste na slobodu, ali se ona uvijek vraćala ljudima.

– Srećan sam što je naša operacija uspješna. Dobrila će otići u Uvac, a ako se ponovo vrati u Tursku, mi ćemo je sa vašim dopustom rado zadržati i voditi računa o njoj – kazao je ambasador Bilgič.

Ostalo je nepoznato da li zbog toga što je svjesna nemoći znala da ne može preživjeti u prirodi, da li zato što se tokom zatočeništva pripitomila i navikla da jede iz ruku ljudi, ili prosto iz urođenog, dobrog karaktera koji je juna prošle godine pokazala prilikom markiranja na Uvcu zbog kojeg je i dobila ime.

Sudbina Dobrile biće ekranizovana kamerom ekipe turske televizije koja je danas doputovala sa njom. Oduševljeni sudbinom bjeloglavog supa Turci će u naredna dva – tri dana na Uvcu, gdje je odmah juče otrpemljena Dobrila, snimiti segmente filma koji će rekonstruisati Dobilin život od dana kada se izlegla, preko leta u Tursku i svih avantura koje je tamo preživjela, do povratka u zavičaj.

– Dobrilu će preuzeti rendžeri Rezervata “Uvac” i prebaciti u voalijeru u kojoj će boraviti neko vrijeme dok se ne prilagodi i dok se ne steknu uslovi za njeno puštanje – kažu u Fondu za zaštitu ptica grabljivica.

Sada već čuveni sup bi pod nebo nad Uvcem trebalo da se vine u maju ili junu kada će, po nove kadrove za svoj film, doći TV ekipa iz turske. Suma od 140.000 dinara koja je prikupljena za Dobrilin povratak, prije nego što je objelodanjeno da će let finansirati turska avio kompanija, biće iskorišćen za nabavku satelitskog odašiljača kojim će ornitolozi i rendžeri pratiti Dobrilino kretanje.

(Blic)