ZVORNIK, 08. jula – Dobrivoje Ikonić, rukovodilac pogona u zvorničkoj “Alumini”, rekorder među davaocima krvi. Od 1984. kada je bio vojnik u Kninu, do sada u 109 puta “istočio” 33 litra dragocene tečnosti

 Dobrivoje Ikonić svaka tri meseca daje krv

Dobrivoje Ikonić svaka tri meseca daje krv

Primer pravog humaniste zabeležili smo u kompaniji “Alumina” u Zvorniku, u pogonu “Vodeno staklo”. Rukovodilac ovog pogona Dobrivoje Ikonić do sada je darovao dragocenu tečnost 109 puta i iz svojih vena za spas mnogih znanih i neznanih “istočio” 33 litra tečnosti koja život znači.

 

– Vodila me je želja da pomognem ljudima, i onima koje znam i onima koje ne poznajem. Počelo je još 1984. godine, za vreme služenja vojnog roka u Kninu. Radovao sam se svaki put kada sam bio u prilici da dam krv, jer sam znao da time spasavam nečiji život. Za mene je davanje krvi uzvišen čin, tada se osećam preporođeno i veličanstveno – priča nam skromni čovek Dobrivoje Ikonić, koji uvek koristi priliku da među mladim ljudima razvija osećaj o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

 

Dobrivoje Ikonić svaka tri meseca daje krv

OD kada je prvi put dao krv, nastavio je da svaka tri meseca odlazi u službu transfuzije. U ovu humanu akciju Ikonić je uključio i svoja dva sina. Mlađi Nikola, koji takođe radi u “Alumini”, krv je dao 22 puta, a stariji Aleksandar je to učinio šest puta.

– Društvo bi trebalo mnogo više da afirmiše dobrovoljno davanje krvi. U Zvorniku je ranije postojalo društvo dobrovoljnih davalaca, čiji su članovi spasli živote mnogih, pogotovo povređenima u saobraćajnim nezgodama. Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj poštuju prava dobrovoljnih davalaca krvi, a isto je i u našoj kompaniji, gde se poštuju zakonski propisi, po kojima svaki davalac krvi ima pravo na dva slobodna dana – kaže Ikonić.

PREMA njegovim rečima, bilo bi korisno da se obnovi rad Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi.

– Svaki peti davalac krvi u Transfuziji krvi medicine u Zvorniku je iz najvećeg zvorničkog kolektiva. Oko 400 bočica crvene tečnosti prikupi se od humanih radnika “Alumine”. Među rekorderima u davanju krvi na području grada, dvojica su iz zvorničkog giganta. Pored mene, više od sto puta krv je dao i Sredo Miličić, iz pogona “Građevinske operative”. Ako bismo dobili adekvatne prostorije, gde bismo držali evidenciju članstva, mislim da bismo mogli raditi kao ranije – zaključio je Ikonić.

PRIZNANjA

Ikonića su za njegova humana dela nagradili Zavod za transfuziju krvi, Crveni krsta Republike Srpske i opština i grad Zvornik. Ipak, kako nam je rekao, najdraže mu je priznanje to što već tri i po decenije pomaže ljudima darujući im svoju krv.

 

Novosti.rs