Oni koji dočekaju pozne godine, najčešće imaju veoma interesantne životne priče. Takva jedna dolazi od djeda Milorada Zdjelara iz mjesta Tomašice kod Prijedora.

Iako već u 89. godini života, ovaj deka je vedrog duha, još uvijek voli izaći, prošetati ispred kuće i ogrijati se na julskom suncu.

Rođen je 12. jula, daleke 1932. godine. U životu je prošao kroz nekoliko ratova, teška i dobra vremena, Njemačku, ali se na koncu ipak vratio na svoje ognjište.

Recept za dugovječnost i dobro raspoloženje, odlučio je da podijeli sa ATV-om.

Sve je počelo još od ranog djetinjstva, kada mu je otac ponudio da popije pivo. Probao je, ali kako kaže, bilo mu je gorko.

Došla je i ta 1969., od koje je sve i počelo.

Odlazi da radi na građevini u Njemačku. U, kako je zovu “zemlji sreće”, prvo na šta su radne kolege Miloradu skrenule pažnju jeste, da voda nije za piće, te su mu tada predložili da umjesto nje, pije pivo.

I poslušao ih je. Od tog trenutka, pa sve do danas, Miloradu je pivo postala svakodnevnica. Vodu gotovo da ne pije.

Iz Njemačke se vraća 1991. godine, kada odlazi u zasluženu penziju.

Za njega ne postoji riječ “lijek”, a od svih mogućih “terapija”, troši dvije do tri rakije uz jutarnju kafu, dok poslije ručka nastavlja sa pivom.

Danas, kada je napunio 89., Miloradovo bogatstvo se broji na pet unuka, osam praunučadi, i u novembru treba da postane pradjed deveti put i čukundjed prvi put.

(ATV)