LAKTAŠI, 20. jula – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTS da mu ostavka premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja liči na sve dosadašnje farse koje je najčešće pravila međunarodna zajednica, a ima za cilj da vrši dodatni pritisak na Srbiju.
Milorad Dodik - Foto: RTRS

Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da je danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o ostavci Haradinaja.

– Rekao sam da mi to liči na sve one dosadašnje farse koje su najčešće pravili međunarodna zajednica i pojedini u BiH iz muslimanskog i hrvatskog naroda i da ovo najviše ide ka tome da se Haradinaju još jednom opere biografija kako bi on kao nesumnjivi politički faktor mogao ponovo da se vrati u politički život Kosova – rekao je Dodik u izjavi za RTS.

Istakao je da je ne smijemo biti naivni oko toga.

– Јa sam potpuno uvjeren da tu postoji konekcija i saradnja međunarodnog faktora ili nekoga ko vodi čitav taj projekat oko Kosova i samog Haradinaja. Ovo izgleda veoma farsično kada kaže da on ide tamo kao ime, a ne ide kao država. Čitava ta priča oko vlasti u Prištini nesumnjivo ima teroristički predznak – rekao je Dodik.

On smatra da je pozadina čitave priče oko ostavke i poziva u Hag dodatni pritisak na Srbiju i Vučića.

– I činjenica da Hradinaju nije presuđeno u Haškom tribunalu, a da se sada zove na nešto slično što bi trebalo da bude već presuđeno u Haškom tribunalu, mene navodi da je to priča o farsi koja bi samo trebalo da bude osnova za dodatni pritisak na Srbiju i predsjednika Vučića – naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je rekao Vučiću da je neophpodno da zajedno posvete više pažnje, kao i da to čitav narod očekuje, pogotovu u Republici Srpskoj.

– Čitavo ovo rješenje se postavlja kao svesrpsko pitanje i da u tom pogledu ne može da bude rješenja za jedan narod koji ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan dio naroda kakav je u Republici Srpskoj mora da ćuti i da trpi torturu međunarodnog faktora koji je namijenio ulogu života u državi u kojoj ne kože da funkcioniše – naveo je Dodik.

Naglasio je da je tačno da treba da se ukinu takse, ali da to ne znači da je to definitivno rješenje.

– Mislim da oko predsjednika Vučića i njegove pregovaračke pozicije treba da se okupe svi politički, nacionalni i državni faktori u Srbiji, jer je očigledno da će sada međunarodna zajednica po onom ustaljenom okviru reći evo imamo operaciju sa njima, oni više nisu tu, morate i vi nešto da učinite – rekao je Dodik.

Istakao je da se zna da je “predsjednik Vučić tvrd pregovarač i da nikakvih ustupaka na uštrb nacionalnih i državnih interesa za Srbe neće biti”.

– Naravno, treba težiti ka konsenzusu i kompromisu, ali on mora da bude opšteprihvatljiv – zaključio je Dodik.

 

RTRS