Ekskluzivnu informaciju našeg portala od juče, koju su preuzeli brojni mediji u Srbiji i regionu,  da će Nedeljko Čubrilović biti novi predsednik Vlade Republike Srpske potvrdio je večeras i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras  da će ova najdugovečnija koalicija, noseći različite političke ideje, koncipirati budući sistem vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH koji će biti u funkciji snage Srpske.

Dodik je na predizbornom skupu DNS-a u banjalučkom naselju Karanovac rekao da je sasvim prirodno da su zajednički kandidati ovih partija predloženi za ove izbore.

“Sa ljudima, poput nosioca liste DNS-a za Narodnu skupštine Republike Srpske iz Izborne jedinice tri Nedeljka Čubrilovića imamo iskrenu i dobru saradnju, koja nikada nije bila u konfliktu i koja obećava da ćemo upravo zbog toga, noseći različite političke ideje, koncipirati budući sistem vlasti”, poručio je Dodik. 

Dodik je ovo izjavio u svetlu dogovora vladajuće koalicije u RS da DNS-u pripadne premijerska pozicija nakon opštih izbora u oktobru.

On je dodao da mu je zato drago što je na skupu DNS-a u Karanovcu, gde želi da sa njihovim članovima i simpatizerima podeli vrednosti zajedničkog uspeha i pobede, dodajući kako ne treba verovati skorojevićima, koji su pre dva meseca došli u bilo koju stranku, pa sam lažu kako će biti predsednici nečega.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je sigurna da će ova stabilna koalicija ostvariti ubjdljivu pobedu i da je na dobrom putu, s obzirom na pobedničku atmosferu koja vlada na terenu.

“Zadovoljstvo mi je svaki put kada prisustvujem skupovima naših koalicionih partnera. Uvek šaljemo istu poruku – želimo stabilnu i jaku Republiku Srpsku, da sami odlučujemo o svojoj sudbini i radimo na onome što je interes naših građana. To znači povećavati plate, penzije, štititi naše ustavne nadležnosti, ne dati nikome da u naše ime govori i odlučuje”, poručila je Cvijanovićeva.

Nosilac liste DNS-a za Narodnu skupštine Republike Srpske iz Izborne jedinice tri Nedeljko Čubrilović rekao je da je DNS do sada u Karanovcu imao relativno dobru podršku, te da na oktobarskim izborima očekuje još snažniju podršku ovog dela Banjaluke.

“Naši principi su jasni za ove parlamentarne izbore. DNS će i dalje ostati na principima da čuva interese Republike Srpske ne prenoseći nadležnosti na nivo BiH i da vodi pomirljivu politiku – kompromisa, mira i sporazuma”, istakao je Čubrilović.

Podsetimo, juče smo objavili tekst koji smo pripremili nakon što smo iz vrha vladajuće koalicije dobili potvrdu da će Čubrilović biti novi predesednik Vlade RS.

Tekst prenoimo i celosti:

SVI DETALJI O NOVOM PREDSEDNIKU VLADE RS: UZ ČUBRILOVIĆA SRPSKA CRKVA, SRBI U RS, BEOGRAD I MOSKVA

Utisak je da se u Republici Srpskoj može raditi mnogo bolje i mnogo sistematičnije i da imamo više potencijala nego što smo ih iskoristili. Resurse kojima raspolažemo treba postaviti na zdravije osnove kako bi dali veće efekte. To bi značilo i više radnih mesta i to onih koja su potrebna, a političko zapošljavanje može dovesti samo do daljeg urušavanja i ovog nivoa funkcionisanja institucija i sistema koji imamo, kaže predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je izbor vladajuće koalicije, vrha Srpske pravoslavne crkve, ali i zvaničnog Beograda i Moskve za poziciju novog predsednika Vlade RS.

Čubrilović je dobitnik Ordena Svetog Save za naročite zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Posebno mi je zadovoljstvo što sam dobio to visoko priznanje, a i danas rado podržavam sve aktivnosti Srpske pravoslavne crkve. Smatram da moramo da sačuvamo duhovnost i moralne hrišćanske vrednosti, jer je to jedini put koji će značiti spas naroda. Vreme pred nama nalaže da i naša sabornost dođe do većeg izražaja”, napominje Čubrilović.

U političkim krugovima u  Beogradu Čubrilović važi za čoveka od reči, a u Banjaluci njegova reč se poštuje i u pozicionim, ali i u opozicionim redovima. Čak i politički protivnici Čubrilovića smatraju ”čovekom koji se ne može kupiti”.

”Nije dobro kada možete da “kupite” nekoga za novac ili funkciju. Uvek se pitam koliko neko ko pridobije nekoga na takav način može da računa na njegovu lojalnost, jer su takvi ljudi spremni da sutra zbog bolje ponude urade potpuno suprotno od onoga zbog čega su došli kod vas. Sve to se podvodi pod demokratiju i slobodu razmišljanja i odlučivanja, ali smatram da to nije demokratija, nego moralna kriza sistema”, napominje Čubrilović.

Čubrilović smatra da je vreme da Republika Srpska i Srbija budu pokretači, ne samo privrednog razvoja Srpske i Srbije, već i celog regiona.

I zvanična Moskva nedavno je državnom vrhu Srbije, ali i rukovodstvu Republike Srpske poslala jasne signale o potrebi da Čubrilović sa pozicije premijera Srpske nastavi objedinjavanje svih političkih faktora u RS, a u svetlu konstantnih pritisaka sa zapada.

Istovremeno, mediji u Moskvi dali su posebnu pažnju Čubrilovićevoj izjavi u kojoj se zahvalio  Ruskoj Federaciji na politički korektnom stavu prema Bosni i Hercegovini i podsetio da je na teritoriji Republike Srpske, u znak te zahvalnosti, izgrađen spomenik Vitaliju Čurkinu, nekadašnjem ambasadoru Ruske Federacije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Nijedan predstavnik Republike Srpske neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina uvede sankcije Ruskoj Federaciji“, kategoričan je Čubrilović.

Nedeljko Čubrilović rođen je 1953. godine u Krupi na Vrbasu, gde je završio osnovnu školu. Srednju mašinsku tehničku školu završio je u Jajcu, a Mašinski fakultet na Univerzitetu u Banjoj Luci, 1978. godine.

Obavljao je više značajnih profesionalnih, društvenih i državnih funkcija. Radio je u privredi: od konstruktora do direktora, a dao je svoj doprinos razvoju sporta i kulture Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U preduzeću „Rudi Čajavec“ Banja Luka radio je od 1980. do 1988. godine, na poslovima defektatora, konstruktora i rukovodioca proizvodnje.

Godine 1996. izabran je za predsednika Izvršnog odbora Banje Luke.

Na funkciju generalnog direktora Direkcije za puteve Republike Srpske imenovan je 1998. godine.

Od 2001. do 2006. godine rukovodio je privatnim preduzećem.

Bio je član Uprave Rukometnog kluba „Borac“ iz Banje Luke i član Predsedništva Šahovskog saveza Republike Srpske.

Bio je član Predsedništva Rukometnog saveza BiH, od 2000. do 2004. godine.

Obavljao je dužnost predsednika Zavičajnog društva „Zmijanje“ koje organizuje tradicionalni Kočićev zbor.

Član je Demokratskog narodnog saveza (DNS) od njegovog osnivanja 2000. godine. Aktuelni je zamenik predsednika DNS-a i predsednik Gradskog odbora DNS-a Banja Luka.

Na opštim izborima 2006. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Od mandata je odustao nakon što je izabran za ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Takođe, na opštim izborima 2010. godine, po drugi put, osvojio je mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Odustao je i od ovog mandata i ponovo je izabran za ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Na poslednjim opštim izborima 2014. godine, kao nosilac liste koalicije DNS–Demokratski narodni savez – NS – SRS, po treći put, izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dobitnik je Ordena Svetog Save, odlikovanja koje se dodeljuje duhovnim i svetovnim licima za naročite zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Oženjen je, otac dvoje dece i deda dvoje unučadi.

https://www.republika-rs.com/2018/09/14/dodik-potvrdio-pisanje-republike-cubrilovic-novi-predsednik-vlade-rs/