Besmrtni puk je refleksija ruskog naroda na velike žrtve koje su podnijeli u Drugom svjetskom ratu. Neophodno je učiniti sve na rehabilitaciji tih događaja, jer ako to sve ode u zaborav, potomci onih koji su činili zločine, pričaće neku svoju priču, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, uoči Parade pobjede u Moskvi.

– Uvijek je lijepo doći u Moskvu. Poziv od predsjednika Vladimira  Putina bio je upućen i za 9. maj, ali zbog poznatih okolnosti parada je sutra – naglasio je Dodik za RTRS.

On je poručio da se Paradom pobjede rehabilituju istinske vrijednosti iz Drugog svjetskog rata.

– Treba se suprostaviti reviziji, sa kojom se i mi suočavamo, kroz Deklaraciju koju je nedavno usvojio Parlament BiH, da Srpski narod kao najveću stradalnik, stave na treće mjesto u toj neprihvatljivoj Deklaraciji za nas – poručio je Dodik.

On je ponovio da je Rusija iz tog rata izašla kao najveći pobjednik, ali i stradalnik.

– Rusija je najviše doprinijela slomu fašizma. Upravo kroz ovu paradu oni žele da pruže otpor revizionistima. Ideologija gubitnika želi okrenuti istoriju i sebe proglasiti pobjednicima. I mi se sa tim suočavamo, jer imamo samo preko 500.000 hiljada ubijenih u Јasenovcu, a te žrtve stavljaju se u neki drugi kontekst – poručio je Milorad Dodik za RTRS iz Moskve.

On je naglasio da se sada pokušava staviti u negativan kontekst i uloga Sovjetskog Saveza i Crvene armije.

– I zato vjerujem da se iz tog razloga i Putin i ruska država pokušavaju da se kroz paradu i sjećanja suprostave tom obliku revizije koji je bezočan. Oni koji su generelisali najpogubniju i najtežu ideologiju u prošlom vijeku, a sada njihovi nasljednici pokušavaju da ih rehabilituju i da pokažu da su oni pobjednici, a u suštini stradalnici su i ruski i srpski narod koji je izgubio mnogo ljudi, značajan broj populacije u Drugom svjetskom ratu – istakao je Dodik.

RTRS