LAKTAŠI, 25. februara – Predsjedavajući Predsjedništva i srpski član Milorad Dodik je najavio da će tokom vikenda Republika Srpska dobiti 20.000 vakcina iz Rusije, ali i da će BiH tužiti međunarodni mehanizam za nabavku vakcina Kovaks, ako ne ispoštuje rok za isporuku.

On je naglasio da je BiH uradila sve da dođe do nabavke vakcine posredstvom Kovaksa i da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza.

– Vakcine je trebalo da budi isporučene u prvom kvartalu ove godine. BiH zahtijeva da Kovaks počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok BiH će tužiti program – rekao je Dodik.

Naglasio je da oni treba da isporuče vakcine, a da je ostalo na vlastima u BiH.

Na sastanku u Sarajevu je dogovoreno i da Savjet ministara BiH sve vakcine koje nabavi oslobodi PDV-a.

Dodik je potvrdio da Srbija stoji na raspolaganju i Federaciji BiH, u pogledu nabavke vakcina.

– Nama je rečeno da će Republika Srpska 20.000 vakcina iz Rusije dobiti tokom vikenda, već u nedjelju, koje idu u prvoj tranši. Dogovorena je isporuka od 400.000 doza. Dogovorili smo da za 5.000 doza vakcina, koje je Srbija ponudila Federaciji, oni podnesu zahtjev i to prihvate, što je ponudio gospodin Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Ostalo je da Federacija uputi zahtjev za isporuku tih doza. Srbija stoji na raspolaganju – rekao je Dodik.

Razmatrano je i dogovoreno da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina uspostavi dogovor i da se pokušaju dostaviti vakcine za BiH.

– Problem je što neke veletgovinske organizacije ne žele da prihvate nabavku ne žele da ulaze u procedure – rekao je Dodik.

Dodik je sastanak ocijenio kao uspješan i najavio je da će biti nastavljeni razgovori sa svim proizvođačima vakcina.

– Svi smo saglasni da se ta vakcina što prije obezbijedi – rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Željko Komšić, dodao je da se ne osjeća odgovornim za nabavku vakcina, jer kako je pojasnio nije Predsjedništvo BiH to koje nabavlja vakcine.

– To radi Savjet ministara. Vlada Republike Srpske je išla svojim kanalima i nabavila od ruskih proizvođača određene doze vakcina – rekao je Komšić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Željko KomšićDodao je da bi sve vakcine trebale biti oslobođene plaćanja PDV.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, istakao je kao problem to što niko ne želi da se upušta u nabavku vakcina, zbog afere sa respiratorima.

– Savjet je na vrijeme raspisao firmama koje se bave tom djelatnostima nabavke vakcina, ali se na poziv nije prijavio niko! Vjerovatno je razlog to što jedna Kovaks vakcina košta 10 dolara, a u svijetu se prodaje za pet puta više, tako da je ljude dobavljače vjerovatno strah da ih nabavljaju i da ugroze svoju djelatnost. To naravno nije opravdanje, svako mora da radi svoj posao. Nama trebaju vakcine. Transparentno treba krenuti u proces nabavke – poručio je Džaferović.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je istakao da je prihvaćena ponuda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Federaciji BiH ustupi pet hiljada doza vakcina.

– Taj zahtjev za isporuku vakcina iz Srbije će uskoro biti upućen, to smo danas prihvatili – rekao je Džaferović.

Dodao je da je više od milion doza Kovaks mehanizma naručeno, te da bi BiH u narednim danima trebala da dobije najmanje 100.000 doza vakcine AstraZeneka putem Evropske unije. Tražio je i da se hitno održi sjednica Savjeta ministra da se promijene Zakoni o javnim nabavkama i lijekovima, ali mu je na sastanku rečeno da nema potrebe za tim.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, te predsjednicima vlada Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, kako bi razgovarali o problemu nabavke vakcina.

Srpskainfo