LAKTAŠI.21.februara- Većina domaćih internet portala posljednjih mjeseci preplavljena je oglasima kladioničarskih animatora koji sa lažnih profila pokušavaju lakovjernim igračima prodati velike kvote navodno unaprijed namještenih utakmica, pišu Nezavisne novine.

Nakon što smo se javili na jedan od takvih Facebook profila i zatražili dobitnu utakmicu, u roku od deset minuta dobili smo odgovor u kojem nam je rečeno da se radi o namještenim utakmicama iz stranih zemalja od uticajnih ljudi u svijetu fudbala, za koje oni izdvajaju i preko 15.000 evra.

Zatim je uslijedilo objašnjenje da je internet prepun prevaranata i da su oni ozbiljna organizacija sa desetogodišnjim iskustvom.

Da se preuzme namještena utakmica, plaća se 200 evra prije i 200 poslije utakmice, ali zbog činjenice da smo mi “novi saradnici”, ponuđeno nam je da uplatimo 50 evra prije i 100 poslije kako bismo se uvjerili u njihovu dosljednost.

Na pitanje da li je moguće da dobijemo prvu “namještenu utakmicu” besplatno kako bismo se uvjerili, dobili smo odgovor “da nam ne mogu pomoći na taj način”.

Naredna kvota utakmice koja se igrala bila je 16, što bi značilo da bismo na uloženih 100 dobili 1.600 evra.

Da bismo preuzeli utakmicu od tog prodavca, bilo je potrebno da novac uplatimo preko Western Uniona ili Post Netom ako smo iz Srbije.

“Nevjerovatno je da je neko toliko naivan da uplati novac nekom potpunom neznancu koji tvrdi da ima dojavu za neki namješten meč, ali dešava se. Moj prijetelj umalo da to nije uradio, ali sam ga spriječio u zadnji čas. Jedno je otići u kladionicu i dati marku-dvije, pa ne dobiti ništa, a potpuno drugo uplatiti toliko pare na tuđi račun, prevarantima”, kaže jedan Banjalučanin.

Građanima se savjetuje opreznost

Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, apelovala je na građane da budu veoma oprezni u ovoj komunikaciji.

“Iako nismo imali prijava ove vrste, pozivamo građane da budu oprezni jer je većina ovakvih oglasa napravljena za lakovjerne, kojima se obećava na brz način laka zarada”, navela je Miljanovićeva.

Danijela Ćapin, portparol Republičke uprave za igre na sreću, kazala je da nemaju saznanja niti raspolažu informacijama o lažnim prodajama utakmica.

“Mi vršimo svakodnevne kontrole”

“Ono što želimo naglasiti je svakako da mi vršimo svakodnevne kontrole priređivača igara na sreću na teritoriji čitave RS i preduzimamo predviđene mjere i radnje iz naše nadležnosti”, kazala je Ćapinova.

Prema njenim riječima, prošle godine su inspektori izvršili 1.995 inspekcijskih nadzora i to 922 kontrole kod fizičkih lica, a 1.073 kontrole kod pravnih lica sa ciljem provjere ispunjenosti uslova za priređivanje igara na sreću.

/Nezavisne.com/