„Rak neće čekati da korona prođe“, upozorili su nedavno stručnjaci u Hrvatskoj.

Iu Srpskoj je zbog pandemije broj preventivnih pregleda za rano otkrivanje karcinoma dojke skoro sveden na nulu, a to može biti kobno.

Dr Zdenka Gojković, republička koordinatorka za borbu protiv malignih bolesti u RS, kaže da ćemo posljedice ovakve situacije jasno vidjeti tek dogodine, kada statistike pokažu stepen smrtnosti.

Rano otkrivanje

U slučaju raka dojke, čak i mnogo više nego kad su u pitanju neke druge maligne bolesti, najdjelotvorniji lijek je – vrijeme. Ako se rano otkrije, ovaj karcinom je gotovo stopostotno izlječiv, ali u doba pandemije upravo je rano otkrivanje dovedeno u pitanje.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA

– Jasno je da rak ne može čekati da korona prođe, pogotovo što ne znamo koliko će pandemija trajati. Čak i da traje samo šest mjeseci, a jasno je da će potrajati duže, to može biti kobno. Postoji tačno određen tajming za liječenje, inače tumor napreduje i uništava organizam – kaže Gojkovićeva za Srpskainfo.

Procedura

Republički štab za vanredne situacije, podsjeća ona, još u martu je propisao da se maligne bolesti moraju liječiti po uobičajenom proceduri i da je to proritet, bez obzira na epidemiju.  U tom smislu Univerzitetski klinički centar RS, uz sva ograničenja, radi u punom kapacitetu. Liječenje već otkrivenih slučajeva nije dovedeno u pitanje, ali problem se pojavio na drugoj strani.

– Smanjen je broj preventivnih mamografskih pregleda, pogotovo u prvim mjesecima pandemije. Imamo problem zato što se mamografija u uslovima pandemije može obaviti samo u privatnim zdravstvenim ustanovama, a to se plaća. U UKC RS mamografija je pokrivena zdravstvenim osiguranjem, ali samo za pacijentkinje koje su na liječenju u ovoj ustanovi – kaže Gojkovićeva.

Privatne ambulante

Dodaje da će od Fonda zdravstvenog osiguranja RS tražiti da se obezbijedi bespaltan mamografski pregled u privatnim ambulantama, u slučajevima kada postoji jasna opasnost od karcinoma.

Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti kod žena i od ove bolesti umre više od pola miliona pacijentkinja godišnje, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija, povodom oktobra, međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinom dojke, koji je ove godine prošao u sjenci kovid pandemije.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

I u RS brojke upozoravaju: godišnje se u Srpskoj dijagnostifikuje i do 600 slučajeva ove vrste karcinoma. Dobro je što smrtnost nije velika, ali za izliječenje je ključno rano otkrivanje bolesti, nakon čega mora uslijediti vrhunska dijagnostika, koja podrazumijeva savremene aparate i edukovan medicinski kadar.

– Na kraju, moramo imati na raspolagnju sve vrste terapije, uključujući bio i hemo terapiju, radio terapiju i operativne zahvate – objašnjava Zdenka Gojković.

Skrining program

Dodaje da takozvani skrining program, koji podrazumijeva masovne i organizovane mamografske preglede potencijalno zdravih žena, može spasiti na stotine života. RS nema svoj skrining program, a nije ga imala ni prije pandemije, kaže ona.

– Radili smo samo pilot program, koji je počeo 2008. i trajao je dvije i po godine. Bila je to velika akcija na nivou BiH, kada je  pregledano 35.000 žena, nabavljeni su pokretni mamografi, kadrovi su se edukovali. Tada je otkriveno mnogo ranih karcinoma, koji se liječe jednim jedinim hiruršim zahvatom – navodi Gojkovićeva.

Danas takvih akcija nema. Spasonosni preventivni pregledi su skoro ukinuti, upozorava Suzana Kekić, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra”.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Jedino žene koje napipaju neku kvržicu mogu, uz uputnicu porodičnog doktora i zakazivanje termina, otići na ultrazvuk ili mamografiju. Ali, i to je teško izvesti, jer su specijalistički pregledi, zbog korone, teško dostupni. Bojim se i pomisliti kakve će biti posljedice ovakve situacije – kaže Kekićeva.

PUTUJUĆI MAMOGRAF

Preventivni pregledi žena u doba korone sveli su se isključivo na povremene ad hok akcije, kakve su provedene i povodom oktobra, mjeseca borbe protiv raka dojke.

– Pokretnim mamografom smo obišli nekoliko lokaliteta na području Teslića i Kotor Varoša. Za tri dana su pregledane 254 žene. I u Domu zdravlja Banjaluka je u sklopu akcije mamografisano pedesetak žena. U ovakvoj situaciji te su akcije jedina ozbiljnija prevencija – kaže Suzana Kekić.

Srpskainfo