Društveno propisivanje svih oblika umjetnosti nije zamišljeno kao strategija koja će zamijeniti tradicionalne oblike liječenja, nego koja će ih nadopuniti.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock je prošle sedmice izjavio kako se uveliko radi na projektu koji će državnim liječnicima omogućiti da pacijentima u budućnosti propisuju različite terapeutske umjetničke ili hobističke tretmane, i to za širok dijapazon bolesti, od demencije i psihoze do plućnih problema i mentalnih poteškoća.

Vlasti ovu strategiju nazivaju “društvenim propisivanjem”, a Kat Lay za Times piše kako će u tretmane spadati i časovi plesa i pjevanja, pa čak i personalizirane muzičke playliste. “Dosad smo njegovali kulturu tableta i Prozaca, a trebali smo se orijentisati na prevenciju. Društveno propisivanje nam može pomoći da ne pretjerujemo s tabletama kod liječenja”, izjavio je Hancock na govoru održanom za zdravstveni think-tank King’s Fund.

Zdravstveni benefiti korištenja umjetnosti već su obimno dokumentovani u Engleskoj. Primjerice, saradnja Kraljevske filharmonije i preživjelih od srčanog udara u Hullu rezultirala je time da je 90 posto sudionika doživjelo poboljšanje kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja. U Lambethu su časovi plesa pojačali koncentraciju i sposobnosti komunikacije kod pacijenata koji su dotad iskazivali rane znakove psihoze, a u Gloucestershireu se oboljeli od plućnih bolesti šalju i na lekcije pjevanja.

Društveno propisivanje, naravno, nije zamišljeno kao strategija koja će zamijeniti tradicionalne oblike liječenja, nego koja će ih nadopuniti. Direktorica društva Alzheimer’s Society Sally Copley pojašnjava kako “muzika i umjetnost moraju funkcionirati u suradnji s pravom potporom i lijekovima, a ključno je da vlada osigura adekvatna financijska sredstva i brigu”.

Pilot programi projekta koji se planira u cijelosti pokrenuti do 2023. godine već se održavaju na sjeverozapadu Engleske.

Klubikon.com