BANjALUKA, 17. avgusta – Ogromne količine oduzete robe u carinskim postupcima gomilaju se i trunu u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a nadležni ne uspijevaju da ideju o doniranju sprovedu u djelo.

Problemi u vezi sa doniranjem oduzete robe traju godinama, a u jednom periodu pred članovima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje bio je i prijedlog odluke o postupanju sa oduzetom i ustupljenom robom, koji nije dobio zeleno svjetlo. Nadležni su se, između ostalog, pozivali na Zakon o carinskoj politici, koji je usvojen još 2015. godine, i elektronski potpis jer primjena tog akta znači carinjenje u potpunosti bez papira, odnosno elektronskim putem.

Procijenjena carinska vrijednost ukupno oduzete robe na nivou UIO BiH, zaključno 31. julom, iznosi 20,46 miliona. Od toga, procijenjena carinska vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 9,42 miliona, a pravosnažno oduzete robe 11,04 miliona KM, gdje najveći udio imaju oduzeta vozila, a čiji je postupak uništavanja u toku.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za “Glas Srpske” da je ta institucija izradila nacrt odluke o procedurama i kriterijumima za doniranje robe koja je oduzeta, zaplijenjena ili ustupljena UIO.

– Međutim, UIO BiH nije nadležan da odredi krajnjeg korisnika donirane robe, zbog čega je Savjetu ministara dostavljen prijedlog za održavanje zajedničkog sastanka predstavnika UIO i predstavnika Savjeta na kojem bi se pokušalo pronaći rješenje za doniranje robe. Odlukom bi se korisnicima koje odredi Savjet ministara BiH donirala pravosnažno oduzeta i neprodata roba, a za koju korisnici pokažu interesovanje. Taj sastanak još nije održan, niti UIO ima povratnu informaciju o njemu – istakao je Kovačević i dodao da je na ime plaćanja skladišnih prostora u kojima se čuva oduzeta roba u šest mjeseci ove godine Uprava izdvojila 350.000 KM.

Na propadanje robe usljed dugog ležanja u skladištima UIO širom BiH i nemogućnost doniranja upozorili su revizori još 2013. godine. Još je u toj analizi naglašeno da od osnivanja Uprava nije sprovela nijedan postupak doniranja oduzete carinske robe u potpunosti i da su institucije, u vezi sa ovim pitanjem, poprilično neefikasne.

Upozoreno je tada da nije rijetka pojava da se roba zbog isteka roka trajanja uništava prije nego što se pokuša prodati ili izvrši donacija, te skrenuta pažnja i da skladišta u kojima se čuva oduzeta carinska roba ne ispunjavaju potrebne tehničke i sanitarne uslove.

Poseban problem godinama su bila vozila koja su oduzeta u postupcima još prije deceniju i po, a procesi uništavanja su tek nedavno počeli.

Licitacije

UIO BiH je, putem javnih aukcija i direktne prodaje tokom sedam mjeseci ove godine, zaradio oko 39.000 KM. Uprava je lani održala 22 javne aukcije prvi i drugi put, kao i 30 direktnih prodaja, a tom prilikom je ostvaren prihod u iznosu od 499.200 KM.

Glas Srpske