NOVI SAD, 22. avgusta – Nastavlja se apsurdna priča o penzioneru Đorđu Miloševiću (79) iz Novog Sada, koga je Klinički centar Vojvodine proglasio mrtvim 19. januara ove godine, a da je “mrtav”, saznao je sasvim slučajno pre nepunih mesec dana, kada nije uspeo da registruje automobil i kada je poštar prestao da mu donosi penziju.

Ns

Iako je Klinički centar Vojvodine saopštenjem i javnim izvinjenjem Miloševiću priznao svoju grešku, za nesrećnog penzionera problemi se nastavljaju.

Kako dalje kaže, vidno uznemiren jer mu se i zdravstveno stanje pogoršalo s obzirom na to da ima trostruki bajpas i dijabetičar je, advokatu su rekli da on mora lično da ode u policiju za dokumenta, da plati sve to i još da će “poprilično” čekati na nova dokumenta. A sva dokumenta mu još važe!

– Je l’ neko mene ovde pravi ludim? Ja da vadim u mojim godinama sve ovo i da plaćam iako ne mogu penziju da podignem zbog nečije greške. Pa kako lekove da kupujem? Ovo nisam mogao da pomislim da može nekome da se desi, a kamoli meni – kaže Đorđe.

“Nismo dužni da proveravmo da li je neko živ ili mrtav”

Iz Policijske uprave Novi Sad saopšteno je da su tek juče od matičara dobili izvod iz matične knjige rođenih.

– Po dobijanju izvoda iz knjige rođenih, sva dokumenta Đorđa Miloševića su aktivna, osim putne isprave, jer je nju nemoguće sistemski aktivirati. Pasoš mora da vadi novi, ali o trošku države. Kad god dođe, uradiće mu se putna isprava, koja će važiti narednih deset godina – rečeno je u PU Novi Sad.

Kako Kurir nezvanično saznaje, razlog zašto su dokumenta bila neaktivna jeste što sve službe, pa i policija dobijaju izvod iz knjige umrlih, i oni nisu dužni da proveravaju da li je mrtav ili ne.

Pored greške KCV, postavlja se pitanje zašto matičar nije doneo rešenje i izdao mu novi izvod iz knjige rođenih, odmah kada je čovek saznao za svoj problem, sredinom jula.

Pored sve muke, zavitlavaju ga sugrađani

Milošević kaže da sada, osim zdravstvenih problema, doživljava i neugodnosti na ulici jer ga sugrađani u šali oslovljavaju kao pokojnika.

 

Blic