UGLJEVIK, 12. decembra – Đorđe Perić, osmogodišnji harmonikaš iz Ugljevika, do sada je osvojio 33 nagrade, na brojnim takmičenja u Srpskoj i inostranstvu, od čega je 31 prva.

Djordje-Peric-foto-privatna-arhiva

On je i učenik trećeg razreda Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ i pripremnog odjeljenja Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ u Bijeljini.

Klavir je počeo da svira sa četiri godine, kada je ujedno imao i prvi javni nastup. Godinu kasnije počeo je da svira harmoniku i učestvuje na mnogim međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Pobjeđivao je i bio laureat na takmičenjima u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, BiH i drugim državama.

– Najteže takmičenje bilo mi je u Budimpešti, jer sam se takmičio u kategoriji do 10 godina, instrumentalnog žanra, gdje su svirali takmičari na svim instrumentima, a ne samo na harmonici. Za sada nemam tremu pred nastupe. Volim da sviram na sceni, a posebno kada u sali ima mnogo publike – priča Đorđe.

U zavisnosti od obaveza, ovaj mladi muzičar dnevno vježba oko sat vremena.

– To mi ne predstavlja problem. Pored toga, rješavam zadaću koju imam kao i svaki drugi učenik osnovne škole, idem i u školu stranih jezika i u školu sporta – kaže Đorđe.

Foto: Srna

 

Ističe da najviše voli da svira kompozicije ruskih autora, a omiljena mu je etida u „Rock and roll“ stilu.

Iako je na početku svirao klavir, odabrao je harmoniku gledajući koncerte svjetskih umjetnika poput Jurija Šiškina, Vladimira Murze, Eduarda Akhanova i drugih.

– Tada sam poželio da i ja pokušam da sviram harmoniku. Za sada mi dobro ide – navodi mladi umjetnik.

Njegov otac Slaviša, koji je takođe harmonikaš, kaže da je Đorđe sam izrazio želju da svira ovaj instrument, mada priznaje da je želio da sin krene njegovim stopama.

 

– Zbog toga sam izuzetno srećan i ponosan. Đorđe je odličan đak u školi, i veoma uspješno ispunjava sve svoje obaveze, a da pri tome nije uskraćen za ostale čari djetinjstva – ističe Slaviša.

Majka Vesna je takođe ponosna na sina.

– Đorđe je veoma temperamentan i veseo dječak, koji voli da stiče nove drugare, širi svoja poznanstva, te sa lakoćom rješava sve školske obaveze i vannastavne aktivnosti – kaže Vesna.

Ove godine Đorđe je pobijedio na 43. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, petom Beogradskom festivalu harmonike, 10. Međunarodnom festivalu „Dani harmonike“ u Ugljeviku, trećem Internacionalnom festivalu „Eufonija“ u Novom Sadu, četvrtom „Akkordeonfestu“ u Gracu, 13. Internacionalnom festivalu „Dani harmonike“ u Smederevu, 20. Takmičenju harmonikaša u Loznici, trećem Internacionalnom festivalu muzike „Primavera“ u Bijeljini, 25. Republičkom takmičenju u Banjaluci, 17. Međunarodnom festivalu „Constelation“ u Budimpešti, gdje je u kategoriji instrumentalni žanr (klavir, violina, gitara, harmonika…), uzrasne kategorije do 10 godina, u kojoj su nastupili takmičari iz 17 zemalja, Đorđe kao jedini predstavnik svoje zemlje bio apsolutni pobjednik, i osvojio zlatnu medalju.

Foto Srna

 

Dobitnik je priznanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Želja za još više nastupa

Đorđe Perić, osim festivala, nastupa i na mnogim kulturnim manifestacijama. Često gostuje u televizijskim i radio emisijama, a pojavljuje se i u spotu svog oca, profesora Slaviše Perića, čiji je naziv „Snovi stvaraju budućnost“.

– U budućnosti bih volio što više da nastupam i sviram koncerte u raznim zemljama – rekao je Đorđe Perić.

 

Srpskainfo